Hopp til hovedinnhold


Smarte briller skal hjelpe ambulanse- og redningstjenesten

En gruppe studenter ved Umeå universitet har et prosjekt på hvordan Google Glass kan brukes i ambulanse- og redningstjenesten. De har blant annet utviklet en app, skriver Västerbottens läns landsting.

I praksis innebærer det at ambulansepersonell kan finne fram til en ulykkesplass ved hjelp av veibeskrivelser som fører ser gjennom Google Glass.
Veibeskrivelse via GPS
Studentene på sivilingeniørprogrammet i Interaksjon och Design har laget en app som sender en GPS-posisjon fra mobilen via AMK.  I dag er det ikke mulig for SOS Alarm (svensk AMK, 110 og 112) å automatisk få GPS-posisjonen fra en mobil. Posisjonen angis bare fra faste telefoner, der det er en husadresse som markør for posisjonen.
– En av fordelene er at dette er handsfritt. I stedet for å se ned på en skjerm kan føreren holde øynene på veien og fremdeles få veibeskrivelser, sier Gustav Norlander, en av studentene som er involvert i prosjektet.
De har utviklet et fungerende system for å sende stedangivelse fra mobilen direkte til de smarte brillene slik at brukeren kan få en veibeskrivelse til den sendte posisjonen.

En bra løsning

– Det er en bra løsning for å vise hvor man er, sier Nils Forsell, spesialsykepleier på ambulansen i Umeå.
I tillegg til veibeskrivelse til ulykkesplassen, kan en sykepleier fotografere og sende informasjon om pasienten ved hjelp av brillene.
Prosjektleder er Eva Mårell-Olsson, lektor ved Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, i samarbeide med Institutionen för tillämpad fysik och elektronik. Du kan lese mer om de smarte brillene på hennes blogg Through Glass.
Les mer om saken hos VLL.se