Hopp til hovedinnhold


Små marginer

– Det går visst en hovedpulsåre i leveren. Den var 1–2 millimeter fra å ryke. Da hadde jeg blødd i hjel innvendig før jeg kom fram til sykehuset, forteller «Bjørn» til Finnmark Dagblad.
Han overlevde en stygg utforkjøring med alkohol og piller i blodet. Nå har han lagt om livet.
Nå håper han andre kan ta lærdom av hans historie.
Brukne trær i skråningen vitner om store krefter. Knust glass. Sammenpresset panser, og bakhjulene er klemt inntil karosseriet.
Slik så åstedet ut følgende morgen etter ulykken. Fire måneder har gått. Finnmark Dagblad oppsøker «Bjørn» for å høre hvordan det har gått, etter den dramatiske utforkjøringen på et jorde i Øvre Alta, en natt til lørdag, september i fjor.
– Hadde det ikke vært for at tennene mine fikk så mye juling, så ville jeg vært glad for ulykken, sier han.

 Vil advare andre

«Bjørn» som er i slutten av 20-årene vil ikke bruke sitt virkelige navn, men står fram med sin historie fordi han ønsker å advare andre mot rus og ruskjøring. Han framstår som angrende og velreflektert over egne negative handlemønstre.
Det begynte for litt over to år siden. En prolaps i ryggen førte til sykmelding fra jobben. I kombinasjon med ikke å ha noe å gå til, skled det gradvis over til misbruk av smertestillende og beroligende medisiner og hasj.
– Jeg havnet i en dårlig sirkel med medisiner og røyking. Det ballet på seg. Rett før ulykken hadde jeg bestemt meg for å komme meg ut av rusen, og hadde begynt å trappe ned på medisinene før jeg skulle inn til behandling.

Kjørte i rus

Så kom den fredagskvelden. Kjæresten og han drakk vin. Det oppsto en krangel. «Bjørn» dro derfra i en drosje, og ble kjørt til bilen sin som sto parkert hos en venn. Så satte han seg bak rattet. Minutter før ankomst hjemme mistet han kontrollen på bilen og føk ut av veien.
Den ene lungen punkterte i sammenstøtet. Leveren revnet. Milten og nyren fikk seg et trøkk. Nesen brakk. Kjevebeinet sprakk. Tenner brakk av. I tillegg fikk «Bjørn» en blødning i pannelappen, brudd i nakken, et leddbånd var gått av, og to ribbein var brukket. På utsiden av kroppen så man kun en blodig leppe. Bilbeltet hadde han ikke på seg.
Les mer om saken hos Finnmark Dagblad