Hopp til hovedinnhold


Slik henger fedme sammen med nattarbeid

Døgnrytme, fedme og energibruk kan være tett knyttet til hverandre, skriver VG.
Nattarbeid kommer sjeldent heldig ut av det når forskerne går løs på emnet. Tretthet, hodepine og søvnforstyrrelser har blitt trukket fram i noen studier.
Andre studier har vist en sammenheng mellom noen krefttyper og nattarbeid.
Forskere har tidligere mistenkt at nattarbeid kan øke risikoen for fedme. En ny studie utført ved Howard Hughes Medical Institute, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas prøver å avdekke mekanismene bak denne sammenhengen, og hvordan nattarbeid faktisk kan føre til vektøkning.
I forsøkene fant de at nattarbeidere brukte mindre energi gjennom våkenettene enn vanlige dagarbeidere gjør om dagen. De viser til tidligere forskning som sier at natt- og dagarbeidere spiser stort sett like mye, og får dermed i seg bortimot lik mengde kalorier.
Det betyr at nattarbeiderne kanskje bruker mindre av energien de tar til seg, sammenlignet med dagarbeidere, noe som kan føre til vektøkning og fedme.

Simulert nattarbeid

Forskerne satt opp et eksperiment for å undersøke effektene av nattarbeid.
14 forsøkspersoner skulle utføre nattarbeid over 6 dager. De skulle leve på en normal måte, med en normal diett. Samtidig ble de nøye overvåket av forskerne, som målte blant annet hormonnivåer og totalt energibruk, både forbundet med inntak og fordøyelse av mat og fysisk aktivitet.
Den første natten gikk økte nattarbeidernes energibruk, og de forbrant mer energi enn de ville gjort til vanlig. Forskerne tror dette har å gjøre med at personene måtte holde seg våkne gjennom natten for å justere døgnrytmen.
Etter hvert som nettene gikk, forbrant de mindre og mindre energi. Etter noen netter forbrant de mindre energi enn en vanlig dagarbeider.
Forskerne målte også energibruk mens forsøkspersonene sov på dagene. Da falt energibruken med 12–16 prosent i forhold til den forventede energibruken.

Hormonene hang ikke med

Forskerne overvåket også flere forskjellig hormoner hos forsøkspersonene, blant annet søvnhormonet melatonin.
Selv om forsøkspersonen endret døgnrytme fra å være våken på dagen til å være våken på natten, hang ikke melatonin-nivåene med.
Les mer om saken hos VG