Medieklipp
Slik bistår Sivilforsvaret med å rense ambulanser
Sivilforsvaret sine mobile renseenheter er nå satt inn i arbeidet med å rense ambulanser ved OUS Ullevål (Oslo universitetssykehus), og Ahus.
Dette er et viktig bidrag for å hindre smittespredning av coronaviruset. Ambulansene må renses/desinfiseres etter hver transport, skriver VG.
En ambulanse har ankommet og skal gjennom smittevask. Den parkerer i rød/skitten sone. Den kan ikke krysse over i grønn/ren sone før den er sprayet med desinfeksjonsmiddel.
Lagfører i Sivilforsvarets mobile renseenhet, Geir Colin Paulsen, tar imot en ambulanse som skal renses.
– Når ambulansen kommer inn så registrerer vi først skiltnummer, så vi har kontroll på bilene. Deretter har vi en samtale med personellet om hva de har fraktet og mistanke om smitte, sier Paulsen.
Sivilforsvaret jobber i lag på fem med ett befal og fire i mannskap.
I dette tilfellet sprayer én mann overflatene inne i ambulansen med kjemikalier.
– Avhengig av kjemikaliene skal det stå og virke i 10–15 minutter, sier Paulsen og legger til at det tar omtrent en halvtime å få en ambulanse gjennom.
Etter at kjemikaliene har virket flyttes ambulansen over i grønn sone, og resten av mannskapet tørker av innsiden med klut og vann.
Mannskapene må igjennom noe som kalles improvisert renseprosess når de skal ta av seg beskyttelsesdraktene etter å ha drevet med smittevask av ambulanse.