Hopp til hovedinnhold


Slagambulanse har vært storsuksess – nå skal den parkeres

Det er fem år siden slagambulansen ble tatt i bruk. Etter jul er den aktive delen av prosjektet over, og bilen parkeres – for nå, melder NRK Østfold.

– Det er veldig trist, og det er synd for befolkningen. Men det er et forskningsprosjekt, så dette visste vi om fra starten.
Camilla Søderholm er anestesilege ved Sykehuset Østfold og har jobbet på slagambulansen. Sammen med en paramedic og en sykepleier rykker hun ut ved melding om hjerneslag eller hodeskader.
Siden prosjektet startet har flere hundre mennesker med symptomer på slag fått hjelp fra nettopp denne ambulansen.
Den spesialbygde slagambulansen er utstyrt med en CT-skanner, som betyr at anestesilegen får muligheten til å undersøke pasientene før de kommer til sykehuset. Da får pasienten riktig behandling med en gang.
– Vi får satse på gode resultater når forskningen foreligger, sier en håpefull Søderholm.

Handler om tid

Slagambulansen har vært på veiene i Østfold siden 2014, som et samarbeidsprosjekt mellom Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Sykehuset Østfold og Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.
Seniorforsker Kristi Bache er forskningsleder for prosjektet, og forteller at prosjektet har vært veldig verdifullt.
– Det å ha CT-skanner i ambulansen betyr at vi kan hjelpe folk raskt og på stedet. Det tar tid å komme inn til sykehus og få utført undersøkelser der, men her får de hjelp innen minutter.
Seniorforskeren sier at hun håper forskningen viser helsemyndighetene at det burde være flere slike ambulanser på Norske veier og i helikoptere.
– Prosjektet har også hatt en litt uventet ringeffekt. Kontrollgruppen viser at ambulansepersonellet i Østfold har fått økt bevissthet og kompetanse på slag, og det er stas, avslutter hun.
Les mer om saken hos NRK