Hopp til hovedinnhold


- Skremmende lang ventetid

Etter at en mann slo hodet og blødde kraftig i Asker tirsdag, ringte Kirsti Løvås fra Borgen etter ambulanse. Da fikk hun beskjed om at hun "bare måtte vente".

Etter at en mann slo hodet og blødde kraftig i Asker tirsdag, ringte Kirsti Løvås fra Borgen etter ambulanse. Da fikk hun beskjed om at hun "bare måtte vente".

Les hele saken i Bærum Budstikke: - Skremmende lang ventetid

Like før klokken 15.30 tirsdag ettermiddag falt en mann og slo hodet mot asfalten utenfor Asker Kulturhus. Ifølge vitner på stedet, blødde han kraftig fra hodet, mens personer i nærheten forsøkte å få holde ham ved bevissthet.

Kirsti Løvås fra Borgen var på stedet da ulykken skjedde, og forteller at ambulansetjenesten ble kontaktet første gang klokken 15.33. Ambulansen var imidlertid ikke på stedet før klokken 16.00.

- Ingen ledige biler
- Jeg ringte igjen kloken 15.47 for å purre på ambulansen. Jeg ble opplyst om at de hadde fått beskjeden, men at det ikke var noen ledige biler til disposisjon. De sa at vi bare ble nødt til å prøve å holde liv i ham, forteller hun.

Løvås mener det var ren flaks at de to mennene som tok hånd om mannen var kyndige innen førstehjelp.

- Jeg ble redd
Borgen-kvinnen forteller at hun ble skremt av meldingen fra ambulansetjenesten om at det ikke var øyeblikkelig hjelp å få.

- Jeg ble redd. Det kan jo være barnet ditt, din mamma eller din pappa som trenger hjelp, og så får du høre "beklager, du må bare vente", sier Løvås oppgitt.

- Responderer så raskt vi kan
Anders Halden er assisterende avdelingssjef for ambulansetjenesten ved prehospital divisjon på Oslo Universitetssykehus Ullevål.

Av hensyn til taushetsplikten kan han ikke uttale seg om enkelthendelser, men opplyser at man generelt ikke skal måtte oppleve 30 minutters ventetid dersom situasjonen er kritisk. Han forteller imidlertid at hver enkeltsituasjon må vurderes og prioriteres.

- Vi har våre rutiner for å vurdere hastegraden til situasjonene vi får henvendelser på. Ut fra disse vurderingene prioriterer vi utrykningene. Vi responderer så raskt vi kan etter de ressursene vi har, forteller han.

Flere utrykninger enn normalt
På generelt grunnlag opplyser Halden forøvrig at i det aktuelle tidsrommet tirsdag, hadde ambulansetjenesten flere utrykninger enn normalt.

- Dersom en involvert i en ulykkessituasjon eller dennes pårørende ikke er fornøyd med vår service, imøteser vi selvfølgelig en klage eller henvendelse på dette. I så fall vil vi gå dypere inn i saken, og vurdere hvordan vi har løst situasjonen, sier Halden.

Lettere skadet
Informasjonsrådgiver Birgitte Bøen ved Sykehuset Asker og Bærum forteller at mannen har lettere skader i hodet, og vil ligge til observasjon over natten.