Hopp til hovedinnhold


Skal ha døgnbemannet smittevernberedskap

Flyplasskommuner må ha døgnbemannet smittevernberedskap mot ebola, mener Helsedirektoratet. – Det er å be om for mye, mener rådmannen i Rygge, ifølge NRK Østfold.
Alle norske kommuner som har egen flyplass, skal ha en egen vakt som kan rykke ut dersom det kommer personer som har symptomer på ebolasmitte.
Det er Helsedirektoratet som har bedt kommunene om å skjerpe smittevernberedskapen, og statsminister Erna Solberg presiserer at dette i forbindelse med at en norsk hjelpearbeider som har oppholdt seg i Sierra Leone har fått bekreftet ebolasmitte.
– Det betyr at alle kommuner vet at de må ha vakt som kan rykke ut i tilfelle det er noen som kommer til landet med symptomer. Det er alle kommunene varslet om, sier statsministeren til NRK.no.

Omdirigeres til andre flyplasser

For Rygge, som er vertskommune for Moss lufthavn Rygge, er dette et vanskelig krav å oppfylle.
– Det å ha en dekning på hele døgnet for oss, vil innebære at vi har om lag sju årsverk til kommunelege. Det er helt umulig og ikke hensiktsmessig. Jeg kjenner litt til andre flyplasskommuner, og det er ingen som er i nærheten av det antallet, sier rådmann i Rygge, Ivar Nævra til NRK.no.
Les mer om saken hos NRK Østfold