Hopp til hovedinnhold
Slagambulansen i Østfold er del av et forskningsprosjekt i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features
Slagambulansen i Østfold er del av et forskningsprosjekt i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features


Skal gi slagpasienter i Østfold raskere hjelp

Norges første ambulanse for slagpasienter er på veiene i Østfold. Bilen er utstyrt med CT-maskin som gjør det mulig å stille diagnose og starte behandling raskere, melder NRK Østfold.

Hver dag får 40 personer her i landet hjerneslag, totalt 15000 i året. I Østfold blir to-tre personer rammet daglig. Å få riktig hjelp tidsnok - tid er hjerne -  er helt avgjørende for pasienten. Nå skal en spesialbygget slagambulanse testes ut.

Rullende røntgen

– Dette er et rullende røntgenlaboratorium med mer utstyr. Det er helt nytt i Norge, forteller generalsekretær Erik Normann Kreyberg i Norsk Luftambulanse.

Slagambulansen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Luftambulanse, Rikshospitalet og Sykehuset Østfold. Det koster 12 millioner kroner årlig å drifte bilen. Dersom forskningsprosjektet gir gode resultater, skal alle luftambulansens legehelikoptre på sikt få tilsvarende utstyr.

En av tre i verden

Denne bilen er en av bare tre slagambulanser i hele verden.

– Jeg synes det er et veldig spennende prosjekt. Det vil komme pasientene til gode, og i tillegg gir det oss verktøy som gjør oss mer presise i vår diagnoser, sier overlege Thomas Lindner i Luftambulansen.

Les mer om saken hos NRK