Hopp til hovedinnhold


Skadd kvinne ventet på helikopter i tre timer

 Redningsaksjonen ved Store Blåmann får kritikk, skriver Nordlys.
Det var mandag kveld at kvinnen falt nær toppen av Store Blåmann på Kvaløya i Tromsø kommune.
Kvinnen var i et følge på fire personer da hun falt bakover, to meter ned og skadet hodet, nakken og ryggen.
Hun ble til slutt fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø med alvorlige, men stabile skader. Da hadde hun ligget i fjellet i nærmere tre timer.

– Burde vært varslet

Flere kilder Nordlys har snakket med, har stilt spørsmål ved tidsbruken og kommunikasjonen i forkant av redningsaksjonen etter at AMK hadde blitt varslet som første nødetat.
Nils Arne Ro, kaptein i 330-skvadronen på Banak og fartøysjef på Sea King-helikopteret som ble satt inn i aksjonen, sier at det viktigste når en hendelse som dette skjer, er å få satt ressurser i sving.
– Det er utrolig frustrerende å ikke bli kalt ut til et oppdrag som helt klart er et redningsoppdrag. AMK burde sett at en fallulykke på Store Blåmann helt klart er en redningsaksjon, sier Ro.
AMK fikk melding om fallulykken klokken 21.07 mandag kveld. Ambulansehelikopter ble alarmert, og både lege og redningsmann fraktet ut til den skadde. Selv mener de at de varslet politiet klokken 21.19.

Krever bedre rutiner

Politiet har på sin side loggført denne varslingen over 20 minutter senere, klokken 21.40. Politiet koblet tok deretter kontakt med Hovedredningssentralen (HRS) i Nord-Norge, som fikk hanket inn alpin redningsgruppe for å bistå.
Ikke godt nok, mener Ro, som mener at rutinene må skjerpes.
Sea King-helikopteret med heis rekvirert av politiet før klokken 22.12, én time og fem minutter etter at den første meldingen om ulykken kom. Helikopteret lettet ikke før 13 minutter etterpå.
– Det viser seg i ettertid at det var behov for Sea King, men det er fasiten etter at redningsaksjonen er avsluttet, sier Alf Hågensen, redningsleder i HRS Nord-Norge.

Sea King-maskinene er stasjonert i Banak i Porsanger, en time og ti minutter unna Store Blåmann. Kvinnen ble altså ikke fraktet til sykehus før 23.50, nesten tre timer etter ulykken. Ideelt sett hadde en tverrvarsling av AMK, HRS og politiet vært optimalt.
Les mer om saken hos Nordlys