Hopp til hovedinnhold


Sjåførerlærer Jan måtte gripe inn da øvelsesbilen med blålys kom susende på E8

– Dette er en livsfarlig form for opplæring, sier han til Nordlys.
Siste torsdag i april var sjåførlærer Jan Johansen ved ABE Trafikkskole sammen med en elev på vei nordover gjennom Lavangsdalen, sør for Tromsø.
Idet de kommer til punktet hvor midtdeleren på E8 slutter, blir sjåførlæreren obs på en bil som kommer i motgående kjørefelt. Rett etter den kommer en buss.
– Plutselig ser jeg en bil med blålys som legger seg ut bak bussen og begynner å kjøre forbi. Jeg registrerte at det var et øvingskjøretøy for utrykningspersonell, sier Johansen til Nordlys.

Måtte bremse opp

Han karakteriserer hendelsen som svært alvorlig og ikke minst farlig. Ifølge Johansen la øvingsbilen seg ut i en kurve hvor sjåføren ikke kan ha hatt god nok sikt til å se møtende biler.
– Jeg reagerte instinktivt, og grep inn for eleven. Vi lå i 80 kilometer i timen, men på svært kort tid var vi nede i 40. Det måtte ei kolossal oppbremsing til for å unngå front-mot-front-kollisjon med dette øvingskjøretøyet.
Han forteller at ved passering var bilene maks fem meter fra hverandre, og utrykningskjøretøyet var veldig nær bussen fra selskapet Bussring.
– Alt gikk så fort og jeg rakk ikke bli redd. Dersom det er slik de skal drive opplæring, er det noe veldig galt, sier Johansen.
Han mener at han hadde mindre enn fire sekunder på seg å reagere.
– Dette er en livsfarlig form for opplæring. Med blålyset ber et utrykningskjøretøy om fri vei. Andre trafikanter skal gi plass, men veien blir ikke tryllet fri for biler selv om det kommer et kjøretøy med blålys. Hodet må brukes og andre trafikanter må få tid til å gi denne plassen, sier Johansen.

Videoopptak

Den kvinnelige eleven som kjørte skolebilen fikk seg ifølge sjåførlæreren en real støkk. I etterkant skal hun ha blitt vettskremt og uttalte at hun som fersk sjåfør aldri ville klart å unngå kollisjon.
Les mer om saken og se video hos Nordlys