Hopp til hovedinnhold
Samvirkekurs i Trøndelag. Foto: Live Oftedahl
Samvirkekurs i regi av Sivilforsvaret i Trøndelag. Foto: Live Oftedahl


Sivilforsvarssjefen fra Ottestad slutter

– Vi er for dårlig forberedt.

– Norge har potensial til forbedring for å møte en sikkerhetspolitisk krisekrig, sier avtroppende leder i Sivilforsvaret Tore Ketil Stårvik (54) fra Ottestad til Hamar Arbeiderblad (krever innlogging).

Den dedikerte lederen tiltrådte stillingen som sjef for Sivilforsvaret den første uka i april 2019. Halvannet år senere slutter Stårvik – og etterfølgeren Sigurd Heier er nå fungerende sjef.

Stårvik har vært en tydelig sjefstype i jobben som øverste sjef i Sivilforsvaret, og har reist land og strand rundt det siste året. Som han selv sier, trives han best i felten – og ikke i blazer og svarte sko.

Under koronakrisen har Sivilforsvaret hatt en viktig rolle i krisehåndteringen. De ansatte og tjenestepliktige i Sivilforsvaret har i mange år gjort en viktig jobb som ressurs for nødetatene.

Det var skogbrannsommeren i 2018 et bevis på – samt rasfaren ved Veslemannen i Romsdalen. Helikopterulykken og det store raset i Alta er andre eksempler.

Stårvik har hatt en rekke ulike lederjobber i Forsvaret. Han har en mastergrad i militære studier med fordypning i krisehåndtering og beredskap, og har vært ute i internasjonale operasjoner seks ganger.

– Ikke godt nok rustet

I sin programerklæring uttalte Stårvik at han ønsket å skape et enhetlig, relevant og synlig sivilforsvar. Oppgaven til den øverste lederen var å videreutvikle Sivilforsvarets rolle i krise og krig og beskyttelse av sivilbefolkningen.

Daværende direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Cecilie Daae, uttalte at det er en tydelig målsetting at Sivilforsvaret også skal bli bedre rustet til å ivareta sivilbefolkningen i krise og krig.

Daae begynte ved årsskiftet i stillingen som administrerende direktør i Helse Nord.

– Er beredskapen bra her i landet, Stårvik?

– Vi trener og øver generelt for lite. Mye er bra og Sivilforsvaret leverer hver dag over hele landet, men mye kan forbedres.