Hopp til hovedinnhold


Sideleie tryggest også for de med nakkebrudd

En ny norsk metode for å frakte skadde, bevisstløse pasienter setter internasjonal standard, skriver Forskning.no.

Bakgrunn: Disputas om ryggleie versus traumesideleie
Les også: Hele landet ser til livreddende sørlandsk metode
Per Kristian Hyldmos forskning består av to store, internasjonale litteraturstudier. Resultatene viser at det er bedre å ligge på siden for å ha frie luftveier, og at traumesideleie sannsynligvis ikke er farlig for pasienter med nakkebrudd hvis det gjøres skånsomt.
– Det hjelper lite å unngå å bli lam dersom du dør fordi du ikke får puste, sier Per Kristian Hyldmo til Forskning.no.
Overlegen ved Sørlandet sykehus og stipendiat ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse avsluttet nylig doktorgradsarbeidet sitt ved Universitetet i Stavanger. Tema var transport av bevisstløse, skadde pasienter.
I 2005 endret ambulansepersonellet på Sørlandet måten de fraktet skadde, bevisstløse pasienter på. Det var lenge vanlig praksis å la bevisstløse ligge på ryggen i frykt for at å vende dem over på siden kunne føre til alvorlige nakkeskader. Spørsmålet om hvorvidt pasienten får puste eller ikke ble imidlertid avgjørende da ambulansetjenesten på Sørlandet sykehus for tolv år siden bestemte seg for å bytte metode.
– Å ligge på ryggen når man er bevisstløs kan være farlig. Tunga kan blokkere svelget, og oppkast og blod kan renne ned i lungene, sier Hyldmo.
Ved å ta i bruk noe de kaller traumesideleie, der to personer utfører jobben mer skånsomt og med mulig bruk av nakkekrage for å stabilisere hodet, kan de ta hensyn til både pust og nakke.
Les mer om saken hos Forskning.no
Tidligere intervju med Hyldmo: Nakkekragen i søpla?
Les også: E-læringskurs i spinal stabilisering på Nakos