Hopp til hovedinnhold
Ambulansebåt Helgelandssykehuset. Foto: Helgelandssykehuset
Ambulansebåt Helgelandssykehuset. Illustrasjonsfoto: Helgelandssykehuset


Ser på bruk av «dialyse-båt» på Helgeland

Prehospitale tjenester i Helgelandssykehuset har fått støtte til å teste ut muligheten for å gi et mobilt helsetilbud til beboere som har lang reisevei frem til spesialisthelsetjenesten.

Forprosjektet har nå fått regional kvalifiseringsstøtte og ledes av Studiesenter RKK Ytre Helgeland, melder Dagens Medisin.

På Helgeland er det i dag dialysemuligheter i Brønnøysund, og på sykehusene. Dette gir lange reiseveier og store kostnader for pasienttransport. 

– Det er viktig å sørge for at helsetjenester leveres på pasientens premisser, gjerne i eller nært hjemmet.

– Helgeland har en god del eldre som bor langt fra sykehus, både for deres livskvalitet og av fornuftige samfunnsmessige årsaker bør vi se løsninger som sikrer pasientene spesialisthelsetjenester så nært hjemmet som mulig.

– En båt full av medisinsk utstyr, der fagfolkene enten mønstrer på eller kommuniserer med båten via moderne teknologi, synes vi er en god ide, sier Odd Magne Rønning, som er en av initiativtakerne til prosjektet, ifølge Helgelandssykehusets nettsider.

Rønning var tidligere konstituert leder for prehospitale tjenester ved sykehuset, og ville sammen med daværende enhetsdirektør Siri Tau Ursin finne løsninger for den til dels meget krevende reiseveien noen dialysepasienter har.

Les hele saken hos Dagens Medisin.