Hopp til hovedinnhold


Sepsis oppdages ofte sent

Studier ved Jønkjøpings Universitet skal hjelpe ambulansepersonell, skriver Jönköpings-Posten.

Les også artikkel i STRJEM: Longer time to antibiotics and higher mortality among septic patients with non-specific presentation - a cross sectional study of Emergency Department patients indicating that a screening tool may improve identification

Ambulanspersonell identifiserer sjelden blodforgiftning i ambulansen. Nå skal et nytt vurderingsinstrument tas fram via studier på Jönköpings University for å få til raskere behandling.

Blodforgiftning, eller sepsis, er en sykdom som kan være ekstremt dødelig om behandlingen forsinkes. Til tross for dette er det sjelden at ambulansepersonell dokumenterer mistanke om alvorlig blodforgiftning når de får behandling i ambulansen.

Studier viser at om ambulanspersonell stiller en preliminær diagnose om blodforgiftning, minsker tiden til riktig behandling fra cirka 3,5 timer til cirka 1,5 time.

Angela Bång, dosent i prehospital akuttsykepleie ved Högskolan i Borås, har påvist at ambulansebehandlede pasienter med hjerteinfarkt eller slag har større sjanse for å overleve enn pasienter med sepsis.

Vanskelig å identifisere
— Når det gjelder hjeretinfarkt og hjerneslag har prehospital identifisering nesten halvert tiden til behandling for pasientene, noe som redder flere liv. Det er viktig at også sepsis identifiseres tidlig, sier hun i en pressemelding.

Det er vanskelig å identifisere sepsis i et tidlig stadium før en blodprøve er tatt. Ofte mistenker ambulansepersonell andre sykdommer i stedet.

Forskningsprosjektet MISSIS (Misstänka och behandla Svår SepsiS i ambulanssjukvård) har pågått siden 2013 ved Högskolan i Borås og Jönköping University med mål om å forbedre resultatene.

En egen protokoll
Nå skal en ny doktorgradsstudent, Agnes Olander, blant annet sørge for at det tas i bruk et nytt vurderingssinstrument til ambulanspersonellet.

— Det er en reise fram til en ferdig spørsmålsprotokoll, men nå når vi har en doktorgradsstudent som arbeider med dette, kommer det til å bli resultater, sier Angela Bång.

Les mer om saken hos Jönköpings-Posten