Hopp til hovedinnhold


Sendte masse-SMS

Gutt kom bort fra foreldrene under Tall Ships - nesten 500 frivillige ble straks varslet på telefon, melder Sunnmørsposten.
Fredag ettermiddag kom en gutt på seks år bort fra sine foreldre. Både arrangørene og politiet ble varslet, og det ble slått full alarm.
Heldigvis ble gutten funnet igjen av politiet i Skansegata, og det hele endte godt. Men i mellomtiden var det et stort apparat i sving.

Skrekkscenario

– For foreldre er jo dette et skrekkscenario, å miste barnet sitt. Å få melding om bortkomne barn er noe av det verste man kan tenke seg, sier Frode Haugen, som er sikkerhetssjef for Tall Ships Races.
Til vanlig er han ansatt i Sunnmøre politidistrikt, mens han under seilskutefesten opererer fra Rådhuset.
– Jeg var førstemottaker, og varslet umiddelbart politiet som igjen varslet alle nødetater og enheter. I tillegg så har vi et unikt system under Tall Ships Races, forteller Haugen, og forklarer:

480 SMS-er

I tillegg til at poiti og ambulansepersonell varslet sine utsendte på vanlig vis, fikk nemlig 480 frivillige i området nemlig tilsendt savnet-meldingen på SMS.
– Dette er et unikt system, der vi kan sende melding til alle frivillige samtidigt. Det ble sendt ut 480 tekstmeldinger med beskrivelse av barnet som var savnet, forteller Haugen.
– Hvis gutten ikke hadde kommet til rette så snart som han gjorde, kunne vi dessuten sendt melding til samtlige mobiltelefoner som befant seg i Ålesund på det tidspunktet.

Kommunens system

– Er dette noe politiet kommer til å ta i bruk i flere situasjoner?
– Det er et godt spørsmål, sier Haugen.
– Nå er det ikke politiet som har dette systemet, men Ålesund kommune. Det ligger i kommunesystemet, sier han.
– Men det er nok et verktøy som kan tas i bruk i akutte situasjoner. Denne gangen viste det seg at det virkelig funket, 100 prosent.
Les mer om saken hos Sunnmørsposten