Hopp til hovedinnhold
NOR EMT, Norwegian Emergency Medical Team i aksjon på øvelse. Foto: Live Oftedahl


Sender kriseteam fra Norge til Italia

Norske myndigheter har mottatt en anmodning om å bistå Italia i koronakrisen.

Nå sendes 19 leger og sykepleiere til Lombardia-regionen, der over 8.000 mennesker har mistet livet, ifølge NRK Norge. (Red.anm.: Det sendes ambulansepersonell også.)

Italia er det landet i verden med flest dødsfall som følge av covid-19-sykdom. Totalt har over 15.000 mennesker mistet livet.

Hit har regjeringen nå besluttet å sende et kriseteam med helsepersonell, bestående av 22 personer fra Norge. Det presiseres at tallet kan endres seg fram til avreise.

– Norge er i en annen situasjon

Beslutningen er et svar på en anmodning som kom fra Italia på tirsdag, opplyser Helse – og omsorgsdepartementet til NRK.

Helse – og omsorgsdepartementet opplyser at det er en forutsetning for bidraget at intensivkapasiteten ved norske sykehus ikke svekkes. Teamet består av medarbeidere fra ulike deler av landet, noe som gjør belastningen på hvert enkelt sykehus dermed blir liten.

Høie sier verdien av teamet vil være betydelig større i Italia, som er på toppen av koronakrisen.

– Dette gjør vi fordi Italia har et veldig stort behov, mens Norge nå er i en annen situasjon, hvor vi har muligheten til å hjelpe. Det er ingen land i verden som klarer dette alene, vi er nødt til å hjelpe hverandre.

Høie påpeker at Norge allerede har fått hjelp fra leger i Lombardia-regionen.

– De har brukt noen av timene av den korte fritiden de har, til å dele sine erfaringer med norske leger og helsemyndigheter. Dette er europeisk solidaritet i praksis.

Støtte

Teamet består av 19 leger og sykepleiere, samt tre logistikkmedarbeidere, som har meldt seg frivillig. Det skal ledes av Johnny Aslaksen, som til daglig er inspektør i Sivilforsvaret i Hordaland.

Teamet skal bistå den lokale helsetjenesten i Lombardia-regionen, trolig Bergamo, i fire uker.

Aslaksen sier man helt i starten skal jobbe sammen med italienske lokale helsearbeidere, for å lære rutiner og systemer, enten via tolk, eller leger som kan engelsk godt.

Han ser for seg at man det norske teamet skal kunne arbeide på egen hånd etter «noen dager eller en uke». Det er allerede legeteam fra store deler av verden, blant annet Russland og Ukraina, på plass i Italia.

Teamet har normalt med seg et eget feltsykehus, men det skal ikke være aktuelt nå. I stedet skal det norske bidraget bistå på direkte på italienske sykehus.