Hopp til hovedinnhold


Sebastian (10 mnd) døde under helikoptertransport

Hele Kristiansund fortviler etter at Sebastian Ødegaard døde søndag ettermiddag. Helt siden barneavdelingen ble helgestengt i høst har mange fryktet at et barn ville dø, skriver Aftenposten.
– Vi kan ikke være sikre på om det er en sammenheng, men mange frykter jo at babyen døde fordi han ikke kom til sykehuset raskt nok, sier advokat Edvard T. Eide. Han er talsmann for foreldrene, Ida Gils Ødegaard og Svein Andre Hoem Ødegaard, som mistet sin sønn i helgen.
Helgestengingen av barneavdelingen i Kristiansund sparer helseforetaket for fire millioner kroner, og syke barn fraktes til Ålesund eller Trondheim.

Helsetilsynet undersøker

Mandag ble det åpnet tilsynssak etter at et Sebastian døde i helikopteret. Helsetilsynets utrykningsgruppe har allerede startet arbeidet. Også politiet har startet etterforskning.
– Først når vi får konklusjonene, kan vi si noe om dødsfallet har en sammenheng med at sykehuset stenger barneavdelingen i helgen. Nå hjelper vi til med den informasjonen vi har, opplyser konstituert administrerende direktør Odd Veddeng.

Født med hjertefeil

Sebastian fikk påvist en hjertefeil like etter fødselen. Han ble tidlig operert ved Rikshospitalet, men ifølge familiens talsmann var operasjonen så vellykket at han først skulle til kontroll på Rikshospitalet neste uke.
For tre uker siden fikk han en RS-infeksjon, og ble behandlet for denne. Forrige fredag ble den lille gutten syk. Familien til Sebastian oppsøkte legevakten fredag kveld. Barnet hadde nedsatt allmenntilstand, og hadde infeksjon. Ifølge advokat Eide møtte familien en barnelege de kjente fra før på legevakten. Hun tok kontakt med barneavdelingen i Ålesund, men av uklare årsaker var det ikke ledig helikopter.
– Familien ventet i fem timer på legevakten, men da det ble klart at de ikke fikk helikopter, ble familien forespeilet tre timer i ambulanse til Ålesund. Han forklarer at legen på legevakten i samråd med familien ble enig om at de kunne reise hjem. Sebastian hadde på dette tidspunkt kviknet til.

Tre helikoptre var forhindret

Lørdag formiddag ble barnet igjen medtatt. Familien tok kontakt med legevakt, men heller ikke da ble barnet lagt inn.
Søndag kontaktet familien igjen legevakten. Gutten var da så syk at han ble lagt inn ved sykehuset i Kristiansund (intensivavdelingen) mens de ventet på helikopter. Tre helikoptre fra henholdsvis Dombås, St. Olavs og Ålesund var forhindret fra å komme. Gutten ble hentet av Seaking-helikopter, blant annet bemannet med en erfaren lege fra St. Olavs. Underveis oppsto det problemer med overvåkingsutstyret, gutten sluttet å puste og døde senere.
Allerede søndag kveld møtte hundrevis av kristiansundere opp foran sykehuset. Også i går kom folk gående, tente lys, la ned blomster og bamser.Tirsdag avholdes det en lysmarsj i byen.
Hverken direktør i Helse Midt-Norge, Odd Veddeng, eller klinikksjef Ove Økland ved barneavdelingen ved Kristiansund sykehus ønsker å kommentere saken i detalj før Helsetilsynet er ferdig med sin rapport.
– Vil dere si at det er trygt å ha et sykt barn i Kristiansund i forbindelse med en helg?
– Akkurat i dag er det tøft å svare på dette spørsmålet. Hvis jeg skal svare med hjertet, blir nok svaret nei, men hvis jeg svarer bare med hodet, blir det annerledes. Nå må vi få vite hva som skjedde, hvorfor det ikke var mulig å få helikopter på fredag, før vi kan gi et svar, sier Odd Veddeng.
– Kan vedtaket om helgestengt barneavdeling reverseres?
– Hvis Helsetilsynet fastslår at dette skjedde på grunn av uforsvarlighet ved sykehuset og helgestenging må vi endre på helgestenging.
Les mer om saken hos Aftenposten