Hopp til hovedinnhold


Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt

En fiskebåt med seks personer om bord fikk søndag formiddag sin egen not i motoren og drev mot et skjær nord for Sørøya i Finnmark. Rotorvind ble redningen, skriver NTB.

Sea King i lufta. Foto: Wikipedia

Hovedredningssentralen plukket opp mayday-meldingen som kom via Kystradio Nord klokken 10.42 og sendte både kystvaktskipet Farm, redningsskøyta Odin og et Sea King-helikopter fra Banak mot stedet.

– Fiskebåten hadde fått sitt eget fiskebruk i propellen og sånn sett mistet muligheten til å manøvrere og få fremdrift, forteller vakthavende redningsleder Finn Tore Sortland ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Les også: Ny kontrakt til Kongsberg Aviation for vedlikehold på Sea King-helikoptrene.

Nær skjæret

Fiskebåten kastet anker, men det tok tid før ankeret tok tak.

– Båten drev mot et skjær og var ganske nær på et tidspunkt. Det var liten nordlig kuling og ganske røft vær, sier Sortland.

Ettersom det ville ta minst en time før redningsskøyta og kystvaktskipet var fremme, måtte Sea King-helikopteret, som raskt var på stedet, ta i bruk kreative metoder for å hindre at fiskebåten gikk på skjæret, forklarer Sortland.

Seks fiskere i sikkerhet

– Redningshelikopteret går over på siden og klarer å skyve båten i riktig retning ved hjelp av vinden fra rotoren, sier redningslederen, som legger til at han aldri har hørt om at dette er blitt gjort før.

Redningsskøyta Odin kom etter hvert til stedet og fikk slept fiskebåten i sikkerhet. Det var seks fiskere om bord, og det gikk bra med alle sammen.