Hopp til hovedinnhold


– Se bort fra korrupsjon, vi har ikke råd til å vente

Valg av nye redningshelikoptre for 16 milliarder kroner står mellom et lite helikopter med lang ulykkeshistorikk, og et stort helikopter fra et korrupsjonstiltalt selskap, skriver NRK Rogaland.
– Det er så viktig for Norge å velge nye redningshelikopter at vi ikke tåler nye utsettelser. Dette handler om menneskeliv, glem korrupsjonen, sier den pensjonerte piloten Per Gram.
Han er oppgitt over en prosess han har vært del av siden oppstarten i 2002 frem til han ble pensjonert i 2005; nemlig jobben med å finne en erstatter for dagens utdaterte Sea King-redningshelikopter.
Det har tatt mer enn tolv år å komme frem til de to helikoptertypene som politikerne snart skal velge mellom. De to utvalgte helikoptrene er AgustaWestlands 101 (AW 101) som blir levert av et Italiensk selskap nylig tiltalt for korrupsjon, og EC725/225 (Super Puma 2) som allerede har opparbeidet seg en lang ulykkeshistorikk.
I India truer de nå med å avslutte hele kontrakten om AW101 på grunn av korrupsjon, men Per Gram mener at Norge ikke har råd til å ta denne type hensyn.
Avgjørelsen om nye norske redningshelikoptre skal etter planen tas innen utgangen av 2013.
Les mer om saken hos NRK Rogaland