Hopp til hovedinnhold
Flyet endret kurs til Tromsø. Bildet er av ambulansefly i Bodø. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.
Flyet endret kurs til Tromsø. Bildet er av ambulansefly i Bodø. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.


Satte norgesrekord i behandling av hjerneslag

Tilfeldighetene skulle ha det til at ambulanseflyet sto klart da 72-åringen i Brønnøysund ble rammet av et massivt hjerneslag.

Planen var at flyet skulle til Sandnessjøen sykehus for å få trombolyse der. På det tidspunktet hadde det gått om lag en time fra pasienten fikk kramper, skriver Pingvinavisa.

Legene ble enige om at pasienten i stedet skulle sendes til UNN, da proppen var av slik størrelse at pasienten ville trenge trombektomi. UNN i Tromsø er det regionale tombektomisenteret i Helse Nord.

Endret kurs

Mens pasienten var i ambulanseflyet kommuniserte UNN-legen med ambulansepersonellet.
Slagalarmen på UNN går ti minutter før pasienten ankommer sykehuset. Det ble gjort CT i Brønnøysund, men det var nødvendig å gjøre dette på nytt i Tromsø for å se om pasienten fortsatt var kandidat for trombolyse, skriver Pingvinavisa.

Ambulanseflyet var opprinnelig på vei mot Sandnessjøen, men endret kursen mot Tromsø. Der sto ambulansen klar for de siste fem minuttene over Tromsøya til sykehuset i Breivika.

Tre timer senere var blodproppen fisket ut ved det regionale trombektomisenteret i Tromsø. Seks dager senere kunne Erna Brekka Reppen reise hjem, uten varige men.

Slo sin egen rekord

Den nye norgesrekorden på selve behandlingen lyder på 4 minutter og 45 sekunder.

Det var tiden som tok fra pasienten ankom UNN til den første dosen med trombolyse ble gitt. Forrige gang UNN satte norgesrekord var i 2019, da en pasient fra Tromsø fikk trombolyse seks minutter etter ankomst UNN.

– Målet er ikke å jage etter en rekord, sier seksjonsoverlege Linn Steffensen til Pingvinavisa.

– Alle som jobber med dette vet at det å starte slik behandling for tidlig, uten å ha sjekket alt er livsfarlig. Det vi derimot kan feire er at vi jobber så godt sammen som team i tidskritiske hendelser, at vår «Door-to-needle»-tid kan bli rekordlav, sier hun videre.