Hopp til hovedinnhold


SAS fjerner hjertestartere

– Vi omprioriterer akuttutstyret om bord, sier SAS om at selskapet fjerner hjertestarterne fra flyene på Norge- og Europa-rutene, ifølge VG.
SAS har hjertestartere om bord i alle sine langdistansefly, men ikke i alle fly som trafikkerer Norge- Skandinavia- og Europa-rutene, altså på flygninger der det er mulig å nødlande på kort varsel.
- Tungt utstyr
- I forbindelse med en gjennomgang av det medisinske utstyret om bord, har vi sett på hvilke behov som er størst - basert på erfaringer, forklarer SAS-talsmann Knut Morten Johansen.
- Det er i denne sammenheng vi foretar omprioriteringer som innebærer at hjertestartere fases ut. Plassen og vekten dette utstyret tar, velger vi i stedet å bruke til oksygenbeholdere, som vi mener er en riktigere prioritering, sier Johansen til VG.
Bekymrede flygere
VG har snakket med bekymret flygende personell i SAS, som ikke liker tanken på at hjertestarterne skal fjernes fra kortdistanseflyene.
Plassen om bord er begrenset, oksygenbeholdere er tunge - og vi kan ikke fly rundt som et helt sykehus, legger Johansen til.
Konkurrenten Norwegian har hjertestartere i alle sine fly, og har ingen planer om å fjerne dem, sier selskapets informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til VG.
- Vi har flere eksempler på at hjertestarter har bidratt til å redde liv om bord, sier Sandaker-Nielsen.
Les mer om saken hos VG