Hopp til hovedinnhold

Kjøllefjord: Samhold og samarbeid ga ny stasjon

AMBULANSEGJENGEN I KJØLLEFJORD: Til nærmeste sykehus i Kirkenes er det 340 kilometer og tre fjelloverganger. Én av disse er stengt 10 til 20 dager i året. (F.v.) Karine Larssen, Dan Børge Weie, Ronny Harjo, Skjalg Holand, Ørjan Olsen og Andreas Ingilæ.


Bygde sin egen stasjon: De har trolig Norges lengste vei til sykehus, dersom ikke vær og stengte fjell hindrer utrykning.

Fra Ambulanseforum nr. 5 2018. Tekst: Ann-Mari Gregersen Foto: Alv Ove Hansen

Den to uker gamle babyen hadde pusteproblemer, trolig en hjertefeil, sa legen. Vi ga ham oksygen, og skulle få ham til sykehus. Det var vinter, og veien over fjellet stengt. Sea King var allerede ute på oppdrag.

Vi overvåket pasienten mens vi tok kontakt med legehelikoptret i Tromsø.

De kunne komme, men hadde aldri vært i Kjøllefjord. De tanket i Hammerfest, og vurderte å snu, men sleit seg videre og var i lufta i to timer. Da de kom inn fjorden, hadde de 50 knop motvind. De klarte å lande. Det var utrolig godt å få lastet babyen om bord og se dem på vei ut fjorden. Det gikk bra denne gangen også.

Dan Børge Weie (42) har etter 23 år ambulansen i Kjøllefjord mange slike historier. Han vet alt om hvordan det er å se livet starte og slutte - og alt midt i mellom.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.