Hopp til hovedinnhold


Saksøker staten

De tre ungdommene Tommy Dahle (22), Tea Kristine Hermansen Broholm (16) og Mats Monsten (22) sto på land og hjalp overlevende fra Utøya før politi og helsepersonell var på plass, men blir likevel nektet erstatning, skriver TV2.
Nå saksøker AUF-erne staten etter 22. juli-terroren for over tre år siden.

Hjalp overlevende

Til sammen har mer enn 1200 personer har fått erstatning etter 22 juli. Det er overlevende, etterlatte frivillige hjelpere og tilfeldige forbipasserende.

Mens helsepersonell ventet på klarsignal noen kilometer unna Utøya – og politiet rotet med finne frem – var de tre AUF-erne i gang med å hjelpe overlevende.

– Vi var der da de første som svømte i land kom. Ambulansepersonalet sto mer og dirigerte trafikken, mens vi sto og tok i mot kjente og ukjente, sa Tommy Dahle.

– En farlig situasjon

Ifølge stevningen sliter alle tre med psykiske plager. Den yngste var 13 år i 2011. En av dem var sykemeldt i to år.

– Vi mener at siden de var på brygga, så var de faktisk i skyteavstand. De var i en farlig situasjon, og dermed sto i fare for å bli skadet. Samtidig gjorde de en helt uvurderlig stor innsats med tanke på å ivareta skadede ungdommer da de kom på land, sier Trond Henry Blattmann, lederen for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.

Les mer om saken hos TV2