Hopp til hovedinnhold


Sahlgrenska tester vurderingsambulanser

Et pilotprosjekt pågår i Gøteborg der Sahlgrenske tester vurderingsbiler i ambulansetjenesten for å minske ventetider og effektivisere ambulansekjøringen, skriver Sveriges Radio.
– Det er en vanlig personbil, en utstyrt personbil, med mulighet for blålys og sirener. Den har samme utstyr som i en vanlig ambulanse, men den kan ikke transportere pasienter, men vurderer pasienten på stedet, sier Leif Persson, assistserende ambulansesjef.
– Dels har vi hatt 200 pasienter, av dem har 180 blitt vurdert på stedet eller blitt vurdert til primærhelsetjenesten. Tyve har måttet innom akuttmottaket.
Prosjektet med vurderingsbiler  i ambulansetjenesten har holdt på siden juni i år. Ideen er hentet fra London, der det er vanlig at ambulansen også bruker sykkel, moped og motorsykkel.
På slutten av sommeren skal denne nye typen av ambulanser vurderes, og det ser i dag ut som at prosjektet kommer til å fortsette. Men det finnes fremdeles en del å lære seg om systemet der sykepleierne kjører rundt selv. For eksempel var det en vurderingsbil som kom først til stedet ved en skuddløsning på Kville i midten av juni.
Les mer om saken hos Sveriges Radio