Hopp til hovedinnhold


Rystet over bagatelliseringen av askekrisen

At Helse Finnmark sammenligner askekrisen i ambulansetjenesten med en uværsdag, skaper nå sterke reaksjoner.

At Helse Finnmark sammenligner askekrisen i ambulansetjenesten med en uværsdag, skaper nå sterke reaksjoner, skriver NRK Troms og Finnmark.

– Det var som om det gikk et kaldt gufs nedover ryggen min. På en måte er det som at disse finnmarksværingene tåler alt. Det er ikke så nøye med dem.

Fylkespolitiker Hanne Nilsen fra Hasvik mener Helse Nord bagatelliserer en situasjon som er svært alvorlig for folk i fylket.

Hanne Nilsen bor i Hasvik på Sørøya - en times kjøretur unna Hammerfest med ambulansebåt. Det fylkespolitikeren fra Arbeiderpartiet reagerer på er at helseforetaket sammenligner askestansen i luftambulansen med en uværsdag i Finnmark.

–Vi er vant til dårlig vær

– Helse Finnmark er jo vant med lange transporter til sykehus og vi har dyktige fagarbeidere på ambulansene våre. På vinterstid har det jo ikke vært uvanlig med at det ikke har vært flytransport på grunn av værforhold. Det som er spesielt er at det nå varer over lengre tid, det uttalte Grete Bru, klinikksjefen med ansvar for ambulansetjenesten i Helse Finnmark, tirsdag morgen.

– Underlig holdning

Fylkespolitiker Hanne Nilsen liker dårlig at helseforetaket ikke har større respekt for situasjonen.

– Dette signaliserer en ganske underlig holdning. Vi er vant til litt av hvert her ute, men vi har den tryggheten at i kritiske tilfeller kan vi i alle fall få fatt i luftambulansen. Det er en av de tryggeste kanalene vi har slik som mange andre små bygder rundt omkring som har lange avtsander inn til sentrum. Ja, vi har dårlig vær, men ambulansen den kommer.

Om flyambulansene kan fly eller ikke, styres av om flyplassene i fylket er åpne. I fjor var regulariteten opp mot 100 prosent, i følge Avinor.

Klinikksjef beklager

Klinikksjefen beklager og innrømmer at sammenligningen kan halte.

– Det er kanskje ikke en god sammenligning. Jeg prøver å si at man ikke bestandig kan bruke luftambulanse i normale situajoner heller. Jeg bagatelliserer ikke situasjonen og jeg beklager dersom det er oppfattet som at jeg gjør det, sier Grete Bru.

Les hele saken på NRK