Hopp til hovedinnhold


Rykket ut til svigerfar

– Det var som om noen hadde parkert en lastebil på brystet, og jeg fikk ikke puste. Så kom fem mann i rødt og gult.

– Det var som om noen hadde parkert en lastebil på brystet, og jeg fikk ikke puste. Så kom fem mann i rødt og gult, skriver Haugesunds Avis.

Les også: Legebilen i Helse Fonna - eneste i landet i sitt slag

For Jan Magne Jacobsen (62), sprek pensjonist bosatt på Torvastad, kommer 1. desember til å sitte i minnet for alltid. Han fikk et massivt hjerteinfarkt, men greide å ringe nødnummeret 113.

 – Etter seks-sju minutter var to biler og fem mann i rødt og gult på plass. Alle gjorde sin jobb, og det var ikke mer snakk enn korte beskjeder. Jeg ble beroliget over hvor effektive de var, forteller Jacobsen.

Han ble båret først på stol og så på båre ut i sykebilen. Deretter gikk turen til idrettsplassen på Håland for å møte luftambulansen.

Operert etter vel en time

– Det var så dårlig vær at helikopteret måtte lande på lesiden av en granskog. Ny lege overtok, og etter 20 minutter var vi i Stavanger. En time og ti minutter etter at jeg hadde ringt, lå jeg på operasjonsbordet, og fire mann jobbet med å blokke ut årene mine. Det var utrolig imponerende hvor raskt alt gikk, sier Jacobsen, som i dag er i god form igjen.

Det hører også med til historien at anestesilegen som var på vakt i legebilen til Helse Fonna, var svigersønnen.

– Vi fikk adressen plottet på kartet i bilen, og først da vi var nesten framme skjønte jeg at det måtte være svigerfar. Vi risikerer å treffe på bekjente, venner og familie når vi jobber i et distrikt som dette. Da er det bare en ting å gjøre. Opptre profesjonelt, for det dreier seg om liv og helse uansett hvem det er, sier Alf Stolt-Nielsen Reksten, medisinsk leder for legebilteamet.

Legebilen har vært i drift siden 4. april 2011, men bare på dagtid mellom 07.30 og 15.30. Kveld, natt og i helger er det ikke beredskap. Tre anestesileger og fire ambulansearbeidere med spesialutdannelse har delt på turnusen. Siden nyttår har det vært fire leger. Alle har andre jobber i Helse Fonna utenom legeteamet.

Legebilen har hatt nesten 500 henvendelser fram til nyttår. 253 oppdrag er fullført og 129 oppdrag er blitt avbrutt. Det gir et snitt på to oppdrag daglig – i kontortiden. Til sammenligning hadde Luftambulansens åtte legebiler, som er døgnbemannet hele året, til sammen 2.125 oppdrag i 2010.

170.000 mennesker bor i Helse Fonna-området. Emberland Andersen og Stolt-Nielsen Reksten er ikke i tvil om at det er behov for utvidet beredskap, men tror det blir vanskelig å få til døgnbemanning.

Les mer om saken i Haugesunds Avis