Hopp til hovedinnhold


Risikerte livet for å redde liv

Politiet varslet Stephen Sollid (39) om en mulig bombe ved kaianlegget ved Utvika. Men legen nektet å dra. - Jeg måtte være hos ungdommene, og gjøre jobben ferdig, sier han.

Politiet varslet Stephen Sollid (39) om en mulig bombe ved kaianlegget ved Utvika. Men legen nektet å dra. - Jeg måtte være hos ungdommene, og gjøre jobben ferdig, sier han i følge Aftenposten.

Stephen Sollid var en av de første legene som ankom fergeleiet ved Utøya. Han hoppet opp i noen av båtene og hjalp de skadede. Da han fikk beskjed av politiet om å evakuere på grunn av frykt for en bombe, valgte han likevel å bli.

- Det var aldri noe tema å dra for oss som var der. Alle skjønte at de måtte gjøre jobben ferdig. Ungdommene kom jo inn og mange var skadet. Jeg kunne ikke forlate dem, sier han.

Sollid er sjeflege ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse og overlege ved Luftambulanseavdelingen i Oslo Universitetssykehus, og i siste nummer av medlemsmagasinet forteller han om sin dramatiske opplevelse.

Sammen med 10 leger fra luftambulansetjenesten, lokale sykehus og kommunehelsetjenesten var han i tett dialog med to politibetjenter nede ved kaien.

Beholdt roen

De tok seg av alle ungdommene som var kommet i land, men de andre båtene ble vist videre til Storøya.

Som ambulansepersonell er han drillet i krisehåndtering, og til tross for at han sto blant hardt skadede, beholdt han fatningen. Det var derfor ikke aktuelt for ham å forlate de skadede ungdommene som stadig kom inn med båter til kaianlegget - selv om politiet ville evakuere ambulansepersonellet.

Sollid viste at det var flere skadede på Utøya, og hans frustrasjon var heller at han ikke kunne reise ut dit.

- Var du redd?

- Jeg har fokusert på å gjøre jobben. Det er en balansegang mellom egen sikkerhet og å redde mennesker. Jeg var bekymret for meg selv. Men vi var der og da måtte vi bare gjøre det vi skulle.

Stephen Sollid har aldri før tenkt på en annen legejobb enn i luftambulansen. Det gjorde han de første dagene etter Utøya. Nå er han tilbake på jobb igjen.

Les mer om saken i Aftenposten