Hopp til hovedinnhold


Ringer på fingrene gir hygieneproblemer i ambulansen

Både leger og ambulansearbeidere utsetter pasienter for smittefare i ambulansene, fordi de har ringer på fingrene, selv om det fremgår av ambulansetjenestenes retningslinjer for håndhygiene, at "ringer kan gjemme millioner av bakterier".

Både leger og ambulansearbeidere utsetter pasienter for smittefare i ambulansene, fordi de har ringer på fingrene, selv om det fremgår av ambulansetjenestenes retningslinjer for håndhygiene, at "ringer kan gjemme millioner av bakterier," skriver Beredskabsinfo.

DANMARK: Dessuten dropper flere leger og ambulansepersonell hanskene når de er i kontakt med pasienter, og det ryster Michael Givskov som er professor i medisinsk mikrobiologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

- Mennesker som er kritisk syke er svært utsatte for infeksjoner. Vårt viktigste forsvar mot infeksjoner er håndhygiene, sier Michael Givskov til Søndagsavisen.

Københavns Brandvæsen er en av de ambulansetjenestene hvor ambulansepersonell overtrer retningslinjene, ifølge Søndagsavisen.

Holdningen er klar hos Freddy Lippert som er akuttsjef i Region Hovedstaden: - Vi har veldig fokus på hygiene. Ringer og smykker skal ikke bæres i akuttjenesten, sier han og avviser at det er tale om et generelt problem.

- Men vi har bedt om å få de lokale instruksene man arbeider under, for å se om det mangler noe i dem. Hvis det gjør det, presiserer vi det, og hvis problemet er at de ikke blir fulgt, gjør vi oppmerksom på det, sier han.

Søndagsavisens gjennomgang viser imidlertid at det er problemer med håndhygienen på ambulansestasjoner over hele landet.

Les mer om saken på Beredskabsinfos nettside