Hopp til hovedinnhold


Rett i angrep for å «ta» terroristen

Skolemassakrene i Finland lærte norsk politi å legge om taktikken: Nå skal første politimann på stedet straks angripe for å slå ut terroristen, skriver Osloby.
Mens «sårede» ligger strødd langs veien fra butikken på idylliske Nakholmen og ned mot brygga, går en mann med automatgevær og skyter vilt.
Politiets nødnummer 112 pepres med telefoner, og i bakgrunnen gjaller skuddsalvene.
Det hyles og ropes så realistisk at båten fra Skjærgårdstjenesten straks avbryter seilasen og iler til unnsetning, men må vinkes videre for ikke å ødelegge øvelsen.

Rett i angrep

Snart fosser tre politibåter lastet med tungt bevæpnet mannskap mot Nakholmen. Straks går de til angrep i jakten på terroristen.
Ambulanse- og brannbåter følger tett på, og over det hele ligger politihelikopteret og observerer at luftambulansen lander på fotballbanen.

Alle skal øves

- Innen ett år skal alt operativt mannskap i hele landet ha gjennomgått slik opplæring. Vi øver på at helse og brann raskt kan følge på for å kunne gi førstehjelp etter hvert som vi får sikret området, sier fagleder Thor Langli ved Oslo politidistrikt.
Mandag øvet politiet på å evakuere flere statsråder. Onsdag var det pågående livstruende vold (PLIVO) som sto i fokus på Nakholmen, og i neste uke er Regjeringskvartalet åstedet for en PLIVO-øvelse.
Politiet trente på «skyting pågår» på skole på Hovin skole, Skar leir innerst i Maridalen er blitt brukt til å trene på terrorister løs i bygninger, mens t-banevogner og tog er steder å øve terroranslag mot kollektivtransporten.

- Bedre rustet nå

Oslo-politiet mener de har brukt tiden godt siden 22. juli 2011. Etter Gjørv-kommisjonens knusende rapport året etter, har målet være å bygge opp et lærende politi.
- Det var nødvendig å ta tak i kritikken, og vi er i dag langt bedre rustet til å møte en ny krise fordi vi er blitt et lærende politi, sier Oslos politimester, Hans Sverre Sjøvold.

Én alarmsentral

Nylig ble det klart at Oslo, Asker og Bærum slås sammen til ett politidistrikt.
Da ligger det også i kortene at brannvesenets 110-sentral for disse tre kommunene samlokaliseres, og dette kan skje der arresten i dag ligger i bakgården på Politihuset i Oslo.
- Jeg synes dette er et godt forslag. Vi vil få én operasjonssentral som disponerer over betydelige ressurser. Jeg tror også på en samlokalisering med brannvesenets operasjonssentral for det samme området, sier Sjøvold.
Les mer om saken hos Osloby