Hopp til hovedinnhold


– Responstid betyr mer politifolk

22. julikomiteen vil at Regjeringen skal se hvor mange politifolk som må til for å ha et krav om responstid. Skal forventningene til politiet innfris, må politikerne åpne lommeboka, mener politimester.

22. julikomiteen vil at Regjeringen skal se hvor mange politifolk som må til for å ha et krav om responstid. Skal forventningene til politiet innfris, må politikerne åpne lommeboka, mener politimester ifølge Aftenposten.

Etter 22. juli har flere tatt til ordet for å innføre responstid for politiet: Mens det per i dag er det ikke er et krav for politiet, er dette et krav hos andre utrykningsetater, som brannvesenet og ambulansetjenesten.

Da terroren rammet Norge 22. juli gikk det 70 minutter fra politiet fikk den første meldingen om skyting på Utøya til Anders Behring Breivik ble pågrepet.

Hvis politikerne ønsker at responstiden skal bli bedre enn hva det er i dag – så må politikerne være villig til å åpne lommeboken.

Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, advarer politikerne mot en enkel løsning hvor kravet om responstid innføres - uten at de nødvendige ressursene er på plass.

– Det er helt åpenbart at responstid betyr mer politifolk. I dag er utrykningstiden alt for dårlig, det er for mange som må vente for lenge, og mange som ikke får hjelp i det hele tatt fordi sakene blir nedprioritert. Men jeg vil på det sterkeste advare mot å innføre responstid før bemanningen er på et nivå som Stortinget har som mål innen 2020, som er om to politifolk per 1000 innbygger. Man må få nye stillinger, for en kan ikke bare flytte ressurser over fra etterforskning til vakthold og beredskap - vi har ikke én stilling fra etterforskning som kan omstruktureres for å tilfredsstille krav om responstid, sier Johannessen.

Les mer om saken hos Aftenposten