Hopp til hovedinnhold


Regjeringen vil vurdere felles nødnummer for alle nødetatene i Norge

Årdal-tragedien ble hovedsaken i Stortinget onsdag på den nye statsministerens aller første spørretime, skriver Aftenposten.
Bakgrunn: Brannmenn pågrep drapsmann med pulverapparat
NB! Ambulansetjenesten innrømmer først feil i varslingen, MEN så: Politi og ambulanse fikk gisselvarsel samtidig 
Les også: Frykter at tregt politi skal koste liv
Mer om Årdal-drapene: Ambulansetjenesten måtte vente en time på politietBrannfolkene frustrert av å vente på politiet og Teipa sikta på hender og føtter
Politiets responstid etter bussdrapene i Årdal, politidekningen i distriktene - og felles nødnummer for alle etatene var bare noen av de mange spørsmålene som ble hvirvlet opp da statsminister Erna Solberg frontet opposisjonen i Stortinget. Nasjonalforsamlingen var sterkt preget av hendelsen og diskusjonen gikk på hvordan ting kan bli bedre og utrykninger bli raskere.
Koordineringen mellom etatene etter at brannvesenet måtte ordne opp med den drapssiktede asylsøkeren lenge før politiet kom og nøling med beskjedgiving var andre elementer. Aps justispolitiske talsperson, Hadia Tajik, var redd for at arbeidet med felles nødnummer er lagt på is. Men det er det ikke, ifølge justisminister Anders Anundsen:
- Nei, det er ikke lagt på is. Stortinget har bedt om en vurdering og det kommer, sier Anders Anundsen til Aftenposten.
Les også: Pilotering av et felles nødnummer blir nasjonal utredning i stedet 
Inne i Stortingssalen var tonen fra statsminister Erna Solberg mest preget av skepsis til felles nødnummer. Men i et intervju med Aftenposten sa hun det er mange goder med et fellesnummer:
- Vi må gå igjennom erfaringene fra forsøkene med felles nummer i Drammen og se på erfaringene fra andre land. Det er mange bekymringsmeldinger fra helsesektoren, i dag blir anrop til helsesektoren tatt i mot av kvalifisert personell. Vi må ta vare på den kompetansen der, og vi må se nærmere på at vi ikke mister dette på vei inn til et nytt system, sa hun til Stortinget.
Les ogsåEtt nødnummer er feil medisin– 113 fungererPolitiets nødtelefon i Hordaland: Får 70.000 feiloppringinger i åretPolitiet fortviler over barns lek med mobiltelefoner
Mer: Dobler 112-kapasitetenEtt nødnummer bør være nok, og Vil ikke ha 112 som eneste nødnummer
Les mer om saken hos Aftenposten