Hopp til hovedinnhold
Ambulanse på oppdrag i København. Foto: Live Oftedahl (2017)


Region Nordjylland - I gode hænder

Torsdag 26. april 2018 var en delegasjon på åtte tillitsvalgte i Fagforbundet avdeling 743 fra Sørlandet sykehus Arendal på besøk hos den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, nærmere bestemt lokalisert i Aalborg.

Fra Fagforbundets bilag nr. 4 i Ambulanseforum 2018.

Vi hadde på forhånd kommunisert med Peter Larsen, som er præhospital direktør, om hva vi ønsket at de snakket om.

Vi var opptatt av at de har tatt i bruk elektronisk journal, vi lurte på hva slags erfaring de hadde med vold og trusler om vold i sin tjeneste, og om de hadde vurdert noe slags verneutstyr, kursing osv.

Vi kom til Aalborg om morgenen. Med dansk gjestfrihet tok de oss i mot med morgen mat, men vi måtte spise mens de startet presentasjonen - for de hadde mye på hjertet.

Vi ble først tatt igjennom hvordan organisasjonen i regionen er bygd opp, og hva slags del den præhospitale virksomhed er av helheten.

Regionsrådet tilsvarer våre fylker, og det er regionsrådet bestående av politikere som er øverste myndig-het i helseforetaket.

Felles nødnummer

Vi ble deretter tatt med på omvisning på AMK-sentralen, brannsentralen og kommunens plasser.

I Danmark har de et felles nødnummer 112, driftet av politiet. 112-operatørens ansvar er å avklare hvilken adresse det ringes fra og hvorvidt det dreier seg om helse, brann eller kriminalitet.

Operatøren vil deretter sette helserelaterte telefoner til AMK-sentralen. Operatøren vil ikke umiddelbart legge på, men vil forbli på medlytt til det er avklart at det ikke er behov for politibistand på helseoppdraget.

Det er selvsagt en stor fordel for ambulansepersonellets sikkerhet at det parallelt blir gjort en politifaglig vurdering av oppdraget. Politiet går ut av samtalen straks det er fastslått at det dreier seg om et rent helseoppdrag.

Få rapporterte voldshendelser

Den præhospitale virksomhed i Region Nordjylland har svært få rapporterte voldshendelser.

Det kan selvsagt være mørketall, men jeg ser ikke bort i fra at felles nødnummer med politiet som operatør er med på å begrense disse tallene, ved at politiet kommer med hvis det er mistanke om at det ikke er sikkert på en adresse.

Jeg har ikke noen tall for hvor mange prosent oppdrag politiet ble med på. AMK-sentralen var ikke samlokalisert med politiets operasjonssentral, men med pasientreiser, brann og Aalborg kommune.

Kommunen var tilstede med koordinatorer til tilsvarende tjeneste som vår «Kommunal øyeblikkelig hjelp». De sa at de er svært fornøyd med denne ordningen, og mente at alle parter, spesielt pasientene, tjente på samlokaliseringen.

Medisinsk indeks som beslutningsstøtte

AMK-sentralen har kopiert Norsk medisinsk indeks, og oversatt den til Dansk medisinsk index. Men til forskjell fra vår AMK-sentral så bruker de indeks som et beslutningsstøtteverktøy.

De har Dansk medisinsk index inne elektronisk og velger knapper på skjermen ettersom hva innringer forteller.

Slik får de etter hvert opp oppdragets hastegrad automatisk. Erfarne sykepleiere besvarer telefoner som blir satt over fra 112, erfarne ambulansearbeidere styrer ambulanseflåten.

Det vi fra Arendal var aller mest imponert over var den elektroniske journalen som hadde vært i bruk i regionen i cirka 15 år.

De hadde LP15 i bilen og den var koblet til journalen med blåtann, alt en foretok seg med LP15 ble straks overført til journalen.

Og i det samme det var overført til journalen så kunne de lese det i skjermen i akuttmottaket. Journalen triagerer utifra vitale parameter fra LP15, og etter hvert som ambulansearbeideren undersøker pasienten og trykker inn funnene.

Det er mulig å ta bilde med «paden» som journalen er på, for eksempel bilde av bilvraket pasienten er hentet utav. Og alt som kommer inn i journalen er umiddelbart tilgjengelig inne på sykehuset.

De ringer nesten aldri for å melde en pasient i akuttmottak, unntaket er de mest alvorlige, da ringer de bare for å forsikre seg at den som sitter i akuttmottaket har sett at de kommer med en pasient det virkelig haster for.

Kamera og overvåking i ambulansen

Det er også montert opp kamera i ambulansen med tanke på telemedisin. Legen kan se pasienten, snakke med pasienten, og for eksempel se på en amputasjonsskade og avgjøre om de skal til det ene eller det andre sykehuset.

Danmark er ikke før oss med alt, det er ganske nytt med luftambulanse. De starter i disse dager opp base nr. 4, og med den er hele Danmark godt dekket med helikoptre.

De har også legebil som bistår ambulansene. Det var en imponert gjeng som reiste fra Aalborg denne torsdagen.

Vi spurte om vi kunne komme tilbake sammen med våre ledere, for dette ville vi gjerne at de også skulle få oppleve, og det ville Peter Larsen gjerne at vi skulle. Så da gjenstår det bare å få brakt invitasjonen videre