Hopp til hovedinnhold


Redningsmenn uten samband med helikopteret

I nesten 20 år har Luftforsvaret søkt etter et trådløst radiosamband til sine redningshelikopter. I England, Danmark og Nederland valgte man et norsk system, melder TV2.

Les også: Små marginer forhindret et totalhavari med Sea King i nord
Mannskapene om bord på Sea King-helikoptrene jobber på det høyeste risikonivå innenfor norsk luftfart, men når redningsmannen heises ned fra helikopteret må han kommunisere ved hjelp av håndsignaler.
Også i storm og midt på svarte natta, gjennomfører 330-skvadronen kompliserte oppdrag uten radiosamband mellom redningsmann og besetningen om bord.
– Jo mer komplisert oppdraget er, jo mer behov har vi for den type samband, forteller redningsmann Morten Sandvik ved 330-skvadronens stasjon i Bodø. Han er også tillitsvalgt for skvadronens mannskaper.
Sambandsløsningen har vært etterspurt i nesten 20 år og er fortsatt ikke er på plass.
– Vi vet at det har vært et savn fra alle redningsmenn over lang tid. Det har vært en del tekniske utfordringer for å få integrert dette på Sea King-en, men nå har vi flere mulige tekniske løsninger som vi vurderer, sier oberst Trond Salthammer, som er driftsansvarlig i Luftforsvaret, til TV 2.

Norsk løsning over hele verden

Mens Luftforsvaret fortsatt vurderer, fant den private luftambulanseaktøren Lufttransport i 2009 en løsning utviklet og produsert i Norge. På basen ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, viser basesjef og redningsmann Stig Arne Hansen fram Polycom-systemet de bruker for å sikre samband mellom maskin og redningsmann på bakken.
– Når vi er oppe på oppdrag hører jeg i øreklokkene, og snakker her. Trykk og snakk. Ferdig, slipp, viser og forteller han.
Systemet fra den norske produsenten Axnes Aviation brukes av det engelske, danske og nederlandske forsvar, av tysk politi, svensk redningstjeneste og en lang rekke sivile helikopteroperatører verden over. Systemet er også standard på flere redningshelikoptre levert av verdens største produsenter.

Godt samband, økt sikkerhet

- I dag kunne vi ikke tenke oss å operere uten et slikt system, sier mannskapene på Lufttransport sin ambulansebase i Tromsø.

Les mer om saken og se video hos TV2