Hopp til hovedinnhold


Redningshelikoptrene har fått varmesøkende kamera

Etter flere års venting er alle de seks redningshelikopterbasene utstyrt med varmesøkende kamera. Mannskapet er overbevist om at det vil redde liv, melder NRK Nordland.

NRK er med når 330-skvadronen i Bodø skal teste ut sitt nye varmesøkende kamera for første gang.
Testpersonene er plassert ut, to i vannet og en på land. Kroppsvarmen får dem til å lyse på skjermen. På om lag sju kilometers avstand blir det jubelstemning om bord, når mannskapet ser testpersonene krystallklart på skjermen.
– Dette var kjempebra. Vi hadde aldri klart å se dette med det gamle kameraet, sier mannskapet på intercom når de tester ut det nye utstyret.
– Jeg er mildt sagt overrasket. Det var veldig, veldig bra. Med dette kameraet ser vi folk som ligger i sjøen opp mot ni kilometer unna. Med det gamle utstyret ville vi aldri klart det, sier Terje Olsen, systemoperatør i 330-skvadronen i Bodø.

20 år gamle kamera

Dagens redningshelikopter er over 40 år gamle, og skal fly til de er nesten 50 år. Myndighetene har satt av 1,3 milliarder kroner til reservedeler og oppgradering av de gamle redningshelikoptrene, slik at de skal kunne fly til 2020.
De varmesøkende kameraene har ikke vært mye bedre. Kameraene er fra 1992 og har enten fungert dårlig eller ikke i det hele tatt. De siste årene har frustrasjonen vært stor blant mannskapet på redningshelikoptrene.
Les mer om saken hos NRK Nordland