Hopp til hovedinnhold


Redningshelikopteret får blod om bord

Sea King fortsetter som redningshelikopter enn så lenge. Illustrasjonsfoto: Morten Holm
Redningshelikopteret har fått blodprodukter som en del av sitt beredskaps oppsett. - Vi flytter nå muligheten for viktig behandling ut av sykehuset. Det utgjør en forskjell i den akuttmedisinske behandlingskjeden og kan i noen tilfeller redde liv. Ordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Blodbanken i Nordlandssykehuset og 330 skvadronen i Bodø, skriver Nordlandssykehuset.
​Dette sier lokalmedisinsk leder i Luftambulansetjenesten og anestesilege i Nordlandssykehuset, Trond Elden.
- For oss som anestesileger betyr det at vi kan tilby enda bedre behandling tidligere, reversere alvorlige tilstander og i ytterste konsekvens redde liv. Det er lange veier mellom sykehusene våre, og dette bringer sykehuset enda ett hakk nærmere pasienten.
- Dette er samtidig en milepel for luftambulansetjenesten i Nordlandssykehuset. Mange luftambulanser har allerede etablert dette, og vi følger etter nå når vi har fått etablert gode og trygge rutiner.

Kan redusere sykelighet og dødelighet

- Tidlig blodtransfusjon er gunstig ved store blødninger, enten det er ved skader (traumer), eller blødende magesår eller andre tilstander. Tidlig aggressiv behandling kan redusere sykelighet og dødelighet, og bidra til at pasienten er i en bedre tilstand når han kommer på sykehuset enn hvis vi hadde utsatt blodoverføringen til han kom inn på sykehus.
Les hele saken hos Nordlandssykehuset