Hopp til hovedinnhold


Reddet Rune

Siden juli i fjor har sykehuset i Lillehammer jobbet systematisk for å få ned behandlingstiden for slagpasienter, i oktober var tiden redusert fra 75 i snitt til 23 minutter i snitt. Rekorden er 19 minutter og 50 sekunder, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.
25 minutter etter at slagrammede Rune Hermansen kom inn i akuttmottaket på båre, hadde han fått supermedisinen som gjorde ham helt frisk. På sykehuset møtte han et hjelpeteam som er blant de beste i sitt slag.
Hadde den sindige Vinstra-mannen fått hjerneslag i oktober i fjor, ville gjennomsnittlig behandlingstid vært 75 minutter. Hvis han i tillegg ikke hadde vært så rask med å varsle selv, kunne 56-åringen endt som pleiepasient.
– Vi trodde vi var gode på dette helt til vi begynte å se på tallene. Nå håper jeg vi kan bli Norgesmestere i behandlingstid, sier lege Tone Hognestad. Nasjonalt er målet å gi 20 prosent av hjerneslagpasientene trombolysebehandling. På sykehuset i Lillehammer fikk kun fem prosent dette tilbudet.
– Det var altfor dårlig. Rådgiver Are Fjermeros mener hjerneslagbehandlingen er et eksempel på hvordan en god prosess kan føre til store, positive endringer.
– På sykehuset og i ambulansetjenesten jobber det flere hundre personer som kan bli involvert i behandlingen av en slagpasient.
Da er det viktig at alle er kjent med rutinene. Alle ledd i behandlingen er gjennomgått for å finne måter å korte ned tida på. Små detaljer som at senga må stå klar og pc-en påskrudd sparer verdifull tid. Forberedelsene starter allerede i ambulansen.
Les mer om saken hos Gudbrandsdølen Dagningen