Hopp til hovedinnhold


Reagerer sterkt på forslag om kutt i akuttberedskapen

Ambulanseansatte går sterkt i mot regjeringens forslag om å kutte i akuttberedskapen ved de mindre sykehusene.

Ambulanseansatte frykter for konsekvensene hvis regjeringen halverer antall sykehus med akuttberedskap, som sykehuset i Narvik. Til gjengjeld skal kvaliteten på ambulanser og ambulansehelikoptere høynes skriver Folkebladet.

Flere på gravplassen

Tillitsvalgt Kyrre Tunheim sier det er store svakheter med forslaget.
– Ja, jeg lurer på om helseminister Bent Høie følger med i tiden når han sier at det skal bli så mye tryggere for befolkningen i Troms og Nordland ved å ta bort akuttfunksjoner som kirurgi og anestesi. I mine snart 20 år så har jeg personlig kjørt mange alvolige skade- og medisinske tilfeller som vi ikke har kunnet dra til andre sykehus som for eksempel Harstad og Tromsø. Dette på grunn av avstanden og at helikoptret ikke kunne komme på grunn av snøvær i Tromsø. Hvis ikke Narvik Sykehus kunne tatt i mot disse pasientene så hadde det vært mange flere gravplasser på kirkegårdene omkring i kommunene å besøke. Og jeg har jo flere kollegaer som har opplevd det samme, sier Tunheim som er områdetilitsvalgt for Delta.

Dyktige leger

– Man må faktisk tenke på at når helikopteret ikke kan ta av i Tromsø så kan det heller ikke lande. Da er det ikke så lurt å bare å gi Tromsø spesialisttjenester som kirurgi, anestesi og fødeavdelingen. Jeg mener en må gi muligheter til å behandle pasientene uten at man må kjøre helt til Tromsø. Sykehuset i Narvik ligger 9-10 mil unna indre-Troms. Bare her er det 8.000 - 9.000 innbyggere som kan bruke Narvik. Når den nye brua over Øyjord kommer så blir det enda kortere veg til sykehuset, sier han.
Styret i UNN har jo sagt at det er helt umulig å drive spesialisttjenester i Narvik på grunn av at man ikke får tak i overleger i kirurgi og anestesi. Derfor skal en på død og liv ta bort disse tjenestene. Men er det noen som tror at overleger tør og vil søke på disse jobbene når en hele tiden har et fokus på å legge ned sykehusene? spør Tunheim.
Les mer om saken hos Folkebladet.