Hopp til hovedinnhold


Psykiatrisk ambulanse i Stavanger fra nyttår

Bergen var først. Nå følger Stavanger etter. Landets andre psykebil er i drift fra nyttår.

Bergen var først. Nå følger Stavanger etter. Landets andre psykebil er i drift fra nyttår, skriver Mental Helse Norge.

- Nå håper jeg andre helseforetak kommer etter, sier initiativtaker Målfrid J. Frahm Jensen i Mental Helse.

- Vi har krav på transport på lik linje med andre pasienter. Jeg er glad for at vi endelig får psykebil i Stavanger. Det handler om verdighet, sier Frahm Jensen.

Sammen med Linda Øye i Mental Helse har hun vært blant pådriverne for å få psykebil til distriktet. Hardt arbeid og engasjement har gitt resultater.

- I 2007 inviterte jeg Erlend Lilletvedt til Sola-seminaret for at han skulle informere om psykebilordningen i Bergen. Så begynte hjulene å rulle. Det ble satt i gang et forprosjekt med representanter fra psykiatrisk divisjon, ambulansesentralen og Mental Helse, forteller hun.

Ordningen trer i kraft 1. januar. I tillegg til personale fra ambulansesentralen vil en med høy kompetanse på akuttpsykiatri være med i bilen på oppdrag mellom klokken 09.00 og 22.00 på hverdager.

Psykebilen ser ut som en helt vanlig ambulanse, men innvendig er noe av apparaturen tatt ut. Tall fra Bergen viser at psykebilen har fra 2 til 13 oppdrag daglig. Stavanger må regne med noe liknende.

Satsingen innebærer også kursing i terapeutisk mestring av pasienter med aggresjonsproblemtatikk (TMA).

- Vi har i alle år transportert pasienter med psykisk sykdom. Men det er det feltet vi har lavest kompetanse på. Jeg ser fram til at de ansatte nå får hevet kompetansen, sier assisterende ambulansesjef Atle Hagen.

Les hele saken på Mental Helse Norge