Hopp til hovedinnhold
Fortvilet ansikt. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Psykiatrien gir større utfordringer for politiet

Helserelaterte oppdrag tar større ressurser hos politiet.

Det sier politiinspektør og leder for politiet i Lofoten og Vesterålen, Per Erik Kalland Hagen, til e-avisen Vesterålen Online (krever innlogging). Bakgrunnen er antall helserelaterte oppdrag som proporsjonalt øker mer enn antall politioppdrag.

I 2020 ble det gjennomført 4.371 politioppdrag i Vesterålen. Det viser tall som omfatter kommunene Andøy, Øksnes, Sortland, Bø og Hadsel. Det er en oppgang på 296 politioppdrag fra året før, som var på 4.075 politioppdrag.

Når det gjelder antall politioppdrag som gjelder bistand til helsevesenet, ofte i forbindelse med pasienter i akutte psykiske kriser, økte antall oppdrag fra 99 i 2019 til 133 i 2020. Det er en økning på 34,34 prosent.

40 transporter

– En utfordring er at vi i 2020 hadde 40 helserelaterte transporter med pasienter i akutte psykiske kriser som skulle til sykehuset i Bodø. Dette er fryktelig tidskrevende og tar store ressurser. Ofte er det snakk om at det går med mange timer. I et tilfelle tok oppdraget tre dager, sier han.

Det er ikke bare å ta tak i en pasient og reise av gårde. Politiet er avhengig av at transporten kan koordineres med ambulansefly og at adekvat helsehjelp er tilgjengelig. 

Mange timer

– Disse forholdene gjør at politiet kan bli sittende i veldig mange timer for å passe på pasienter. Vi har vært oppe i tre døgn for ett helseoppdrag. Veldig ofte snakker vi om mange timer der politiet blir bundet opp med å passe på pasienter. Det er en utfordring, sier politiinspektøren.