Psykiatriambulansen er bemannet med et ekstra personell, en psykiatrisk sykepleier – her representert med Inger Kristine Reisvold.Tori Flaatten Halvorsen.
Psykiatriambulanse – til beste for pasientene og for andre ambulanser
I Bergen og i Stavanger har man satset på egne psykiatriambulanser. Selve ambulansen ser nesten helt lik ut som andre ambulanser, men innholdet er annerledes.
Tekst: Tori Flaatten Halvorsen. Publisert av Jørn Finsrud.
– Møt opp klokken 09. Da har ikke ambulansen kommet seg på veien ennå, og personalet er tilgjengelig. Vi starter besøket ditt på vaktrommet, foreslår Torill Medhus. Hun er erfaren psykiatrisk sykepleier på psykiatrisk akuttmottak på Stavanger Universitetssykehus. I turnusen har hun faste vakter på psykiatriambulansen en gang hver annen uke.
Det er et stort felles oppholdsrom for alle som jobber på pasienttransportbilene og ambulansene. Det tar ikke lang tid før samtalen rundt meg handler om bruken av de ulike ambulansene, pasienttransportbilene og drosjene. Økonomiske aspekter kommer opp. Noen lurer på det juridiske grunnlaget for at pasienttransportbilene ikke kan transportere pasienter med psykiatriske tilstander. Turer der personalet ikke lenger opplever situasjonen som noe akutt, både innenfor psykiatri og somatikk, engasjerer. En kvinne kledd i rød ambulanseuniform og med et navneskilt med «Inger» på brystet, er tydelig:
– Det er lett å glemme pasientene i hverdagen vår. Tryggheten vi gir kan være helt avgjørende for pasientene. Det å sitte alene i en drosje med et fremmed menneske kan være så vanskelig at pasienten ikke tør å være med, for eksempel ved en overføring fra et høyt behandlingsnivå til et lavere. Det er viktig at vi minner hverandre på det. Vi er viktige.
Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet