Hopp til hovedinnhold


Psykebilen er i gang

På Moelv står nå en egen ambulanse klar til å rykke ut, med psykiatrisk personale om bord, skriver Hamar Arbeiderblad.

Les også: Psykebilen starter opp mandag

NRK: Starter opp egen ambulanse for psykisk syke– Dette er en helt vanlig ambulanse som er klar for alle akuttmedisinske oppdrag. Det er ikke noen forskjell på den psykiatriske ambulansen og andre ambulanser i Sykehuset Innlandet, sier prosjektleder Knut Anders Brevik til NRK.

Han sier til NRK at psykebilen skal gi en større verdighet for pasientene, og at det vil bli en roligere og mye bedre start på behandlingen ved at fagutdannet personell tar seg av den syke.

– Dette er en kjempeflott dag, der vi har fått et veldig, veldig viktig tilbud! Politiet har gjort en veldig god jobb, men for pasientene vil det være en bedre opplevelse å bli hentet av en ambulanse, med personale som har psykiatrisk kompetanse, sier divisjonsdirektør Gunn Gotland Bakke i Sykehuset Innlandet.

Prøveprosjekt ut 2016

Psykebilen kan nå ut til rundt 200.000 mennesker i løpet av en times tid. I første omgang er ordningen et prøveprosjekt ut 2016.

Bilen vil være bemannet fra klokka 12 til 20, av to ambulansemedarbeidere, pluss en person med psykiatrisk kompetanse. I denne turnusen går både psykiatriske sykepleiere, psykologer, sosionomer og vernepleiere som lånes ut fra ambulant team i Hamar og Gjøvik.

Rutinerte medarbeidere

– Psykebilen blir bemannet av rutinerte helsearbeidere som er vant til å jobbe ute, og som kan håndtere akutte psykiske kriser, sier Brevig.

Han forklarer at tidsrommet psykebilen er bemannet er valgt ut ifra når på døgnet det erfaringsmessig er flest øyeblikkelig hjelp henvendelser og innleggelser innen psykiatrien.

Les mer om saken hos Hamar Arbeiderblad