Hopp til hovedinnhold


Prislapp: 2,5 millioner kr

2,5 millioner kroner kostet det forsvaret å få ned et havarert SeaKing helikopter fra fjellet Divgagaisa i vinter, skriver NRK Troms og Finnmark.
Det var i desember at ett av 330-skvadronens helikoptre fra Banak måtte nødlande under en treningstur.
Ingen personer ble skadd i ulykken, men helikopteret kunne ikke fly videre for egen maskin.

Leide inn russisk kjempehelikopter

Helikopteret som hentet ned SeaKingen var et russisk MI26-helikopter på hele 40 meter. Det har kapasitet til å løfte hele 20 tonn, noe som gjør det til det største masseproduserte helikopteret i verden.
På grunn av ulykken ble det gjort rokeringer i vedlikeholdsplanen for SeaKing-helikoptrene, slik at det havarerte helikopteret ble sendt til omfattende vedlikehold før det som opprinnelig var planen.
– Helikopteret skulle inn på en planlagt 7-års kontroll (IRAN-ettersyn) kun måneder etter havariet, så dette ble fremskyndet når hendelsen inntraff. Det gjorde at havariet ikke hadde noen operative konsekvenser, sier Hage.
Et IRAN-ettersyn (Inspect and Repair As Neccesary) er en storstilt kontroll av SeaKing-helikopteret som gjennomføres hvert 7 år. Her demonteres hele helikopteret, og alle deler kontrolleres og inspiseres nøye.
– Kostnaden på et slikt ettersyn er vanskelig å estimere i forkant da tilstanden til helikoptrene varierer, men erfaringsmessig trenger man mellom 50 000 og 60 000 arbeidstimer til en kostnad i underkant av 1000 kr per time, sier Hage. Han understreker at dette kun er estimater.
Les mer om saken hos NRK