Hopp til hovedinnhold


Økt pasientsikkerhet med kortere arbeidsdager

Leger som arbeider færre timer, og i tråd med EUs arbeidsdirektiv øker pasientsikkerheten. I en studie gjort i Storbritannia gjorde de 33 prosent mindre feil.

Mer søvn = bedre arbeid. Illustrasjonsfoto: Wiki Commons

Leger som arbeider færre timer, og i tråd med EUs arbeidsdirektiv øker pasientsikkerheten. I en studie gjort i Storbritannia gjorde de 33 prosent mindre feil.

Les hele saken på svenske Dagens Medicin: Brittiska läkare presterade bättre med kortare arbetstid

Les også: Nattarbeid gir promillesymptomer og Stor studie av skiftarbeid og helseplager

Studien ble gjennomført i løpet av tolv uker på University Hospitals Coventry and Warwickshire NHS Trust i Storbritannia, og omfattet 19 leger som arbeidet på lungemedisinsk eller endokrinologisk avdeling. Arbeid og søvn ble registrert daglig. Ni jobbet slik som EU-direktivet tilser, og ti arbeidet "som vanlig" - det vil si opptil 56 timers uker.

Færre potensielt livstruende situasjoner
To erfarne leger som ikke visste hvilket arbeidstidsskjema legene arbeidet etter noterte deretter legenes feil ved å gå gjennom journaler og lignende.

Antallet arbeidstimer med det nye skjemaet var 43,2 mot 52,4 med det gamle. Gjennomsnittlig søvn var i middeltall 6,75 for de med "vanlig arbeidstid" og 7,26 per døgn for de med EUs. Antall feil minsket altså med 33 prosent for legene som fulgte EU-direktivet. Antall potensielt livstruende situasjoner på grunn av feil minsket også.

Den aktuelle studien publiseres i QJM, et internasjonalt medisinsk tidsskrift som publiseres av Oxford University Press.