Hopp til hovedinnhold


Prehospital trombolyse av hjerneslag i ambulansen blir mulig

– Resultatet av denne studien viser at vi kommer til å kunne mangedoble antallet hjerneslagpasienter som får optimal behandling når instrumentet stiller diagnose allerede i ambulansen, sier Mikael Persson, professor i medisinsk teknikk på Chalmers til Forskning.se. Resultatet fra de første pasientstudiene med mikrobølgehjelmen Strokefinder bekrefter at bruk av mikrobølger gir rask og eksakt diagnose av hjerneslagpasienter.
Strokefinder kan stille diagnosen tidligere enn dagens metoder, hvilket øker muligheten til å motvirke hjerneskader ved slag.
I en artikkel i IEEE Transactions on Biomedical Engineering presenterer forskere fra Chalmers, Sahlgrenska akademin og Sahlgrenska Universitetsjukhuset resultatet fra de innledende pasientstudiene som ble avsluttet i fjor.
I studien inngår 45 pasienter og resultatet viser at teknikken med stor sikkerhet kan skille propp fra blødning hos akutte hjerneslagpasienter.

Strokefindern plasseres på pasientens hode og undersøker hjernevevet ved hjelp av mikrobølger. Signalene tolkes av systemet for å avgjøre om slagskaden er forårsaket av propp eller blødning.

Att vi kan utesluta blödning redan i ambulans är ett stort framsteg som kommer att vara till stor nytta inom den akuta strokevården. Minst lika spännande är den möjliga tillämpningen inom traumavården.

De inledande patientstudierna har genomförts på sjukhus, men i höst kommer forskargrupperna från Chalmers och Sahlgrenska akademin testa en mobil strokehjälm på patienter i ambulans.

– At vi kan utelukke blødning allerede i ambulansen er et stort framskritt som kommer til å være til nytte innen akutt hjerneslagbehanling, sier  Persson til Forskning.se. – Minst like spennande er den mulige tilpasningen innen traumeomsorgen.

Les mer om saken hos Forskning.se