Hopp til hovedinnhold
Hjerte- lungeredning. Ikke over 120 kompresjoner i minuttet og seks centimenter dybde, takk. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Hjerte- lungeredning. Ikke over 120 kompresjoner i minuttet og seks centimenter dybde, takk. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Politiet ber folk tørre å hjelpe: – Liv kan gå tapt

Politiet får stadig telefoner om personer i nød, uten at innringerne tør å hjelpe livløse mennesker. Nå ber de folk om å ta seg sammen.

– Man kan jo tenke seg selv, hvis man får et illebefinnende og blir liggende på et fortau, så ville man jo ønsket at de rundt sjekket at du hadde det bra. At de fikk skaffet hjelp, og kanskje gitt livreddende førstehjelp, sier Svein Walle til NRK.

Han er operasjonsleder i Øst politidistrikt. I helgen mottok han to meldinger om alvorlige hendelser i Fredrikstad og Halden.

Innringerne turte ikke hjelpe de livløse menneskene. Da fant operasjonslederen frem de store ordene på Twitter:

« Vi mottar tidvis telefoner om livløse mennesker i ulike settinger, men melder tør ikke gjøre noe for å hjelpe. To slike tilfeller i i dag. Det anmodes om at folk må ta seg sammen og sjekke pust og puls i slike situasjoner, i verste fall går liv tapt ».

Hvert år blir 3000 nordmenn rammet av uventet hjertestans. To av tre tilfeller skjer i eget hjem.

Redde for å gjøre feil

Om du kommer over et livløst menneske, er det kritisk å starte livreddende førstehjelp så fort som mulig.

Likevel er det mange som vegrer seg for akkurat det.

Det er veldig mye annet i samfunnet som er mye farligere enn å hjelpe en livløs person, sier Walle.

– Selvfølgelig skal man tenke egen sikkerhet, det går litt på hva man har evne til å hjelpe med.

Men det å sjekke at folk puster for eksempel, eller har puls, det mener jeg må være et minimum vi gjør i forhold til medmenneskene våre.

Røde Kors støtter politiets oppfordring.

– Det viktige er å faktisk tørre å gå bort og være den som starter hjelpen. Det å vite nummeret til 113, og ringe, sier Emil Broll fra Oslo Røde Kors Hjelpekorps.

Han understreker viktigheten av førstehjelpskurs.

– Det hjelper selvfølgelig å ha vært på et kurs. Så hvis man ikke har vært på det på en stund, kan det være en god idé å be arbeidsgiver, skolen eller andre om å sette i gang et kurs.