Hopp til hovedinnhold


Pilotmangel hos Luftambulansen

Det ikke blir utrykninger med helikopter fra Stavanger i formiddag. I går ettermiddag skulle helikopteret ha vært i Flekkefjord for å hente en svært syk intensivpasient som måtte fraktes med ambulanse.

Det ikke blir utrykninger med helikopter fra Stavanger i formiddag, skriver Stavanger Aftenblad.  

Bakgrunn: Pilotstreik truer i Norsk Luftambulanse

Les også: Streiken ble avblåst av Regjeringen med tvungen lønnsnemnd

Det gule helikopteret til Luftambulansen i Stavanger står fortsatt på bakken ved sykehusbasen i Stavanger.

Seksjonsoverlege Svein Arne Hapnes ved akuttmedisinsk seksjon ved Stavanger Universitetssjukehus sier til Aftenbladet at de håper å få tak i pilot i løpet av dagen.

I verste fall vil det ikke være pilot på vakt før mandag formiddag.

LES OGSÅ: Luftambulansen på bakken

I går ettermiddag skulle helikopteret ha vært i Flekkefjord for å hente en svært syk intensivpasient som måtte fraktes med ambulanse.

Hapnes sier at været i distriktet de siste timene har vært så dårlig at det heller ikke ville vært flyvær.

– Publikum i distriktet skal få akuttmedisinsk hjelp. Vi har beredskap av redningshelikopteret på Sola som er bemannet med anestesilege, dessuten rykker vi ut med bil og i tillegg har vi en hurtiggående ambulansebåt som betjener Ryfylke. Uten det gule helikopter kan det dessverre ta litt lengre tid før vi dukker opp i en medisinsk akuttsituasjon.

– Skyldes mangelen på piloter en lønnskonflikt?

– De er i en forhandlingssituasjon derfor vil de ikke jobbe på sin fritid. Denne uken hadde vi en vakanse i vaktplanen og på frivillig basis skulle piloter dekket vaktene.

– Hos Norsk Luftambulanse i Oslo som er arbeidsgiver for pilotene har det pågått forhandlinger, siste døgnet. Pilotenes arbeidstid er et sentralt punkt i forhandlingene. Denne situasjonen første også at helikopteret på Lørenskog i noen timer sto på bakken i går ettermiddag. Det har de nå piloter på vakt. sier overlege Hapnes.