Hopp til hovedinnhold


Personvern kan være helseskadelig

Personvernet i Norge er så sterkt at folk kan dø av det. Det bekrefter kommunaldirektør for helse og omsorg i Trondheim, Helge Garåsen.

Personvernet i Norge er så sterkt at folk kan dø av det. Det bekrefter kommunaldirektør for helse og omsorg i Trondheim, Helge Garåsen, ifølge NRK Trøndelag.

Kravet til personvern står så sterkt i Norge at ulike pasientjournaler og medisinske systemer ikke snakker sammen. Dermed får ikke helsepersonell alltid de opplysningene som trengs når de får inn pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp.

Snakket ikke sammen

Kommunalråd John Stene (Ap) i Trondheim opplevde dette på nært hold ganske nylig da hans hjertesyke far ble sendt til legevakta i Trondheim.

– På legevakta hadde de ikke tilgang på fars journal fra St. Olavs Hospital. Årsaken var at datasystemene ikke snakket sammen, sier Stene.

Dermed var legene ved legevakta avhengig av at pasientene eller dens pårørende kunne informere om sykdomsbildet.

– Dette var en skremmende opplevelse. Heldigvis gikk det bra med faren min, sier Stene.

Totalt finnes det i dag 11 ulike journalsystem i Norge, men disse kommuniserer ikke med hverandre. Trondheim er en pilotkommune, og har kommet så langt at det kan sendes meldinger mellom det kommunale og det statlige helsevesenet.

Les mer om saken hos NRK