Hopp til hovedinnhold


Enkel metode for å påvise spinalvæskelekkasje

Rask og enkel påvisning av spinalvæskelekkasje ved hodeskader er viktig for diagnostikk og tidlig oppstart av korrekt behandling, står det i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Måling av sukkerkonsentrasjon og proteininnhold gir oftest usikre resultater. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø har man i en årrekke brukt farget klorheksidin til påvisning av spinalvæske med godt resultat.
Teknikken er svært enkel og billig, og vi synes den fortjener å bli bedre kjent i det medisinske miljø, skriver medisinstudentene Inger Nilsbakken (21) og Linnea Berg Karlsen (20) som også får stort oppslag i VG under tittelen «Kan endre medisinen verden rundt».

Spinalvæske som har vært i kontakt med luft, har en pH-verdi på 7,8 – 8,1. Den skiller seg fra blod, slim og spytt som har lavere pH, typisk 7,2 – 7,48.

Farget klorheksidin til desinfisering av hud finnes på alle sykehus og legekontorer. Den svake gulfargen skriver seg fra fenolrødt som produsenten har tilsatt den vannklare klorheksidinløsningen, antakelig for lettere å se hvilke deler av huden som er desinfisert. Fenolrødt er imidlertid også en pH-indikator. Den får et intenst lilla fargeomslag ved pH-verdi rundt 8. Svakt alkaliske væsker, eksempelvis spytt, gir et svært ulikt fargeomslag i retning brunrødt.

Spinalvæskelekkasje fra nese eller øre ved hodeskader er ofte blodtilblandet, men mengden av blod er oftest beskjeden. En tilsetning av blod til spinalvæske i konsentrasjon 1 g hemoglobin/100 ml løsning gir fremdeles et svært tydelig rødlilla indikatoromslag.

Les hele saken i Tidsskriftet og her er hele saken i VG