Hopp til hovedinnhold


Påskeutur på Åre

- Du skulle vært her i går. Da begynte det å brenne i ambulansen.

- Du skulle vært her i går. Da begynte det å brenne i ambulansen.

Bildereportasje, fra større reportasje i Ambulanseforum nr. 2 2009

Abonner på bladet! Trykk her!

450sverigechrisogniclas

Christer Eriksson og Niclas Brissmann, ambulansesykepleiere, er en del av Åres påskeberedskap.

SESONGARBEID: Ambulansen i Åre er stasjonert på Hälsocentralen  som er en utvidet legevakt eller miniakuttsykehus i ”turistsesongen”. Resten av året står ambulansen som ekstrabil ved Järpens ambulansestasjon. Hälsocentralen har gjerne 100-150 besøk hver dag i påska. Cirka halvparten er skiskader.

450sverigemetts_pMETTS-P: Christer, som har jobbet i yrket i 10 år, viser fram et nytt triagesystem som Jämtland er de første til å ta i bruk prehospitalt i Sverige. METTS-P er en diagnosehjelp for triagekategorisering på vitalparametre med 46 ulike algoritmer, som gir en veiledning til hvordan pasienten skal kategoriseres. De bruker den hver dag. Men ikke på traume eller barn.

450niclasiambulanse
POTET: Niclas var ferdig sykepleier i 2005, og har tatt spesialisering for ambulanse som han var ferdig med året etter. Han har blant annet jobbet  på intensiven i Mo i Rana, på ortopeden i Trondheim og i hjemmesykepleien i Sykkylven. I Norge har han fått mye høyere lønn, blant annet på grunn av overtidsavtalene.

450sverige_kneskade
SKISKADER: I vintermånedene samarbeider de også med skipatruljene, eller pistørene som er ansatt av skianleggene. De er cirka 20-25 stykker, og har ingen formell utdannelse annet enn 40 timers førstehjelpskurs med repetisjon hvert tredje år. I bakkene er det til sammen fire hjertestartere.

450sverige_skiskade

SPØK: Christer spør snowboarderen som har slått rygg og bekken: - Har du noen allergier? Han sier han er allergisk mot katt. - Da skal vi slenge katten ut av ambulansen! Det blir en del tunge løft hver dag. Båre med hjul fungerer ikke her, men de har faktisk bårer med ski.

450sverige_samhandlingSAMHANDLING: Tett samarbeid mellom ambulanse og lege på undersøkelsesrommet. - Her på Hälsocentralen fullfører vi mer. Vi hjelper til med gips, røntgen og smertelindring. Det gjør at de trives.

450sverige_knepaaveiinn

HJELM? Det er andre gang hun står på slalom. Da hun mistet kontrollen et øyeblikk valgte hun å sette seg ned med det resultatet at kneet ble fryktelig vridd. Christer tar en liten prat om hjelm i bilen på vei til Hälsocentralen.

450sverige_knefrakturbilde

KNEFRAKTUR: Jenta har en brist i kneet som må gipses.

450sverige_kikkrontgen

LÆRING: Niclas forteller at noe av det som er flott med å jobbe her, er at de får umiddelbar tilbakemelding på bedømninger de gjør. De får sett på røntgenbilder sammen med legen, og lærer egentlig ganske mye.

450sverige_kragebenLYSTGASS: Dagen går i ett med svensker som skader seg i skibakken. Her en kragebensfraktur og arm ut av ledd. Lystgass i ambulansen på vei inn til undersøkelse, og på undersøkelsesrommet før armen kneppes på plass.

450sverige_kassalapp
"KASSALAPP": Utkalling tikker inn på personsøkerne og printes ut som en kassalapp i bilen.

450sverige_pauserom

PAUSE: Det koseligste rommet på Hälsocentralen – pauserommet. Her står blant annet det største påskeegget som antakelig er å oppdrive fylt til randen av godteri.

450sverigeambulanse
DØDSULYKKE: Åres ambulanse har tatt kvelden, det er ambulansen i Järpen som er i beredskap om natten. Det blir en del utrykninger på grunn av fyll og bråk. Dagen etter skjer en dødsulykke. To norske jenter kolliderer på Storlien med en norsk bilfører som er mistenkt for ruskjøring. Den ene omkommer.

Åres ambulanseberedskap

  • Befolkning: 1000 til vanlig, 50.000 i påska
  • Åres ambulanse: Kjører fra 26. desember – 19. april.
  • Avtand til sykehus: 10 mil
  • Cirka 400 oppdrag i sesongen.
  • Gjennomsnitt på 3,5 oppdrag hver dag.
  • For det meste dagvakt fra 09-20
  • Døgnberedskap nyttårshelg og påskehelg
  • Hälsocentralen: 10.000 besøk i året. 10% er nordmenn.