Hopp til hovedinnhold


Pasienter booker legevakttimer online

Har du noen gang booket bord på favorittrestauranten online? Hva om du kunne gjøre det samme med et legevaktbesøk?

Har du noen gang booket bord på favorittrestauranten online? Hva om du kunne gjøre det samme med et legevaktbesøk?

Les hele saken på EMS1.com: Service lets pasients book ER appointments online

Tyler Kiley, en 23 år gammel webprogrammerer, har tatt ideen fra restaurantbransjen og tenkt at det kunne være et alternativ til lang ventetid på legevakta. For to år siden lanserte han InQuickER, en datatjeneste som lar brukerne få time til legevaktbesøk. Det kan hjelpe i en hverdag hvor antall legevaktbesøk er i ferd med å øke. Han tenkte rett og slett: Hvorfor ikke utvide dette til en tjeneste som virkelig trenger det?

Mer effektiv legevakt
- Det er frustrerende å måtte vente lenge, og det er en måte å gi pasienten to ting: tid og sikkerhet, sier Kiley.

InQuickER garanterer kundene at de vil bli undersøkt av lege eller legeassistent innen 15 minutter av spesifisert tid. Hvis ikke slipper du å betale.

Slik fungerer det: Man går til websiden som viser neste tilgjengelige tid på den nærmeste legevakten. Brukeren blir deretter dirigert til en side hvor de beskriver symptomene. Tidspunktet blir bestemt av en sykepleier, som også beregner ut fra hvor mange pasienter som er der nå, tidspunkt på dagen og ambulanser ute.

De som har tatt i bruk systemet, sier at det har hjulpet legevakten til å bli mer effektiv.

- Den største fordelen er at pasientene er fornøyde. Det er ikke ofte man ser det på legevakter, sier Brandon Dickey, leder ved en akuttmedisinsk avdeling som har 23.000 pasienter årlig. De har fler enn 1000 besøk gjennom InQuickEr. Gjennomsnittlig ventetid på legevakten når det er travelt, er gjerne mellom to og tre timer.

Hvorfor ikke fastlege i stedet?
- Tjenesten er ikke noe sykehuset direkte tjener på, men heller noe de sparer på, sier Kiley, som har vært mer interessert i å løse et problem enn økonomisk gevinst.

Men noen er kritiske. Dr. Arthur Kellerman, professor i akuttmedisin på Emory University legestudie, forstår problemene med overfylte legevakter, lang ventetid og ineffektivitet.

- Hvis du er frisk nok til å bestille en time klokka ti om morgenen, hvorfor drar du til legevakten og ikke til fastlegen? Dette er ikke hva legevakten er til for.

En pasient sier det slik: Jeg har en fastlege, men jeg kan ikke bare komme på kontoret hans, og si at jeg er tett i ørene. Han har pasienter hele tiden, og jeg måtte bare ha sittet der og ventet uansett.